Москва обяви, че имало опит за атака срещу Кремъл с дронове


Москва обяви, че имало опит за атака срещу Кремъл с дронове
Снимка: Pixabay

5242

Кремъл съобщи, че е бил атакуван от два безпилотни самолета снощи, и добавя, че смята това за „планирана терористична атака“ и опит за убийство на президента Владимир Путин, издирван за военни престъпления от трибунала в Хага, съобщава Bloomberg. През нощта срещу 3 май два безпилотни летателни апарата са се опитали да ударят президентската резиденция в Кремъл, обяви пресслужбата на руския президент. Държавният глава Владимир Путин не е бил ранен, предава и „Интерфакс“.

Безпилотните летателни апарати са извадени от строя от руските военни и специални служби. Никой не е пострадал от падането им и разпръснатите на територията на Кремъл отломки, няма и материални щети, посочват от Кремъл. Инцидентът не се е отразил и на работния график на президента.

Кремъл не предостави никакви доказателства за нападението, а Украйна не е коментирала темата.

Видео в Telegram обаче показа един от дроновете, който се взривява буквално на покрива на Кремъл, където се намира руското знаме. На видеото се вижда, че в този момент има хора, които се качват по стълба нагоре по купола, но не изглежда да са пострадали.

 

 

Малко преди да бъде публикувано изявлението на Кремъл, московските градски власти издадоха заповед, която забранява използването на безпилотни самолети в столицата, предаде държавната информационна служба ТАСС.

Но дори наистина никой да не е пострадал, инцидентът е най-сериозният удар по Русия и държавността ѝ от началото на войната в Украйна. Досега Киев атакува успешно Керченския мост, като предизвика сериозни щети, а диверсионни групи са атакували редица цели на територията на Русия.

Едва днес руската тайна служба ФСБ съобщи, че е арестувала няколко членове на украинска диверсионна мрежа на анексирания от Русия Кримски полуостров. „Агентурната мрежа на украинското военно разузнаване“ е „планирала „поредица от големи саботажи и терористични атаки в Крим“, каза ФСБ в изявление.

Съобщава се, че са арестувани 7 души и са иззети взривни устройства и детонатори. Твърди се, че компонентите са били контрабандно внесени от България през Турция и Грузия в Русия. Наред с други неща се твърди, че групата е смятала да убие високопоставени политици, както и назначения от Москва губернатор на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. „Няма никакво съмнение, че поръчителите са базирани в Киев“, заяви губернаторът на Крим Сергей Аксьонов в своя канал в Telegram.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Кремъл засилва натиска за наемане на войници, дължи им заплати

След взрива на Кримския мост: Рублата се срина

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички