Русия обвини САЩ за атаката с дронове срещу Кремъл


Русия обвини САЩ за атаката с дронове срещу Кремъл
Снимка: iStock

5019

Русия обвини днес САЩ, че стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл, която по думите ѝ е целяла да убие президента Владимир Путин,издирван за военни престъпления от трибунала в Хага, предаде Reuters.

Белият дом отрече тези твърдения на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

На пресконференция в Москва Песков заяви, че Вашингтон трябва да е наясно, че Русия знае, че той избира целите и Украйна само изпълнява американските планове. Той не предостави доказателства, подкрепящи твърдението за участие на САЩ.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби отрече твърденията на Песков. „САЩ не насърчават, нито разрешават на Украйна да нанася удари отвъд границите ѝ“, заяви Кърби по телевизия MSNBC.

Украйна отрече да е свързана със случилото се в ранните часове вчера, когато според видеокадри два летящи обекта приближават Кремъл и единият се взривил. Какви са щетите по Кремъл след атаката от дронове през нощта? (ВИДЕО)

 

 

„Опитите да се отрече това са напълно нелепи. Знаем много добре, че решенията за подобни действия, за подобни терористични атаки, се вземат не в Киев, а във Вашингтон“, заяви Песков. По думите му САЩ често избират както целите на Украйна, така и начина, по който те да бъдат атакувани. „Това също често се диктува от отвъд океана. Ние добре знаем това и сме наясно… Във Вашингтон трябва ясно да разберат, че знаем това“, добави Песков.

По думите му Русия си запазва правото на ответен удар, но не посочи под каква форма може да се случи това. „Русия има няколко възможности и, когато и да се случи, отговорът ще бъде внимателно преценен и премерен“, заяви Песков. Той каза, че в момента се провежда спешно разследване, но не уточни кога се очаква да бъдат оповестени резултати от него.

Песков посочи, че Кремъл е наясно с мислите на папа Франциск за уреждането на конфликта в Украйна, но не е запознат с конкретни идеи, съобщи ТАСС. „Знаем, че понтификът мисли как да се сложи край на този конфликт, но не ни е известно Светият престол да е предложил някакви подробни планове в този контекст“, заяви той.

В края на миналия месец папа Франциск заяви, че Римокатолическата църква изпълнява „мирна мисия“ за разрешаване на конфликта в Украйна. Тя „все още не е публична“, заяви той и уточни, че ще се даде подробна информация за нея по-късно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Кремъл засилва натиска за наемане на войници, дължи им заплати

След взрива на Кримския мост: Рублата се срина

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички