ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 страни, сред които и България


ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 страни, сред които и България
Снимка: iStock

2452

Европейската комисия временно ограничи вноса на 4 селскостопански култури от Украйна – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Мярката е в е извънредна и необходима предвид обстоятелствата на сериозни логистични затруднения в 5 държави членки на ЕС – България, Румъния, Чехия, Полша и Словакия, уточняват от Брюксел.

Ограниченията влизат в сила на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 г. През периода пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички държави от ЕС, с изключение на 5-те засегнати държави. Продуктите могат да продължат да се движат или да преминават транзитно през тези държави чрез общ митнически транзитен режим или да отидат в държава или територия извън ЕС.

България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да отменят едностранните си мерки за пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе и всички други продукти, идващи от Украйна.

Мерките на ЕС са съобразени с твърдия ангажимент на общността да подкрепя Украйна и да запази способността ù да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, предвид огромните предизвикателства, породени от войната, започната от Русия.

Мерките са част от пакета за цялостна подкрепа за България и останалите 4 държави членки, предложен от ЕК. Те ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за земеделските стопани в 5-те държави членки и мерки за улесняване на транзита на украинско зърно през т.нар. „коридори на солидарността“ за други държави членки и трети страни.

Ограничението може да се удължи и след 5 юни, уточняват още от Брюксел и допълват, че ЕК е готова да започне да анализира пазара в ЕС и за други чувствителни стоки и пазари.

Земеделците от петте държави от месеци се оплакват от големите количества украинско зърно, които вместо да преминават през страните, както беше договорено с Украйна още в първите месеци, след като Русия блокира износа през Черно море, спират и наводняват пазара. Затова държавите, без Румъния, която настояваше за общи действия от ЕС, въведоха единични ограничения.

С решение на МС от средата на април България забрани вноса на пшеница, царевица и други селскотопански продукти и храни, сред които и млечни и месни продукти и мед от Украйна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

От забраната за вноса от Украйна печелят само някои земеделци

България официално спря вноса на зърно от Украйна

За първи път: Милиони тонове зърно стоят неизползвани по родните складове

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички