ЕС е обхванат от двойна криза, но може да избегне рецесията, смята европейският комисар по икономиката


ЕС е обхванат от двойна криза, но може да избегне рецесията, смята европейският комисар по икономиката
Снимка: iStock

3083

Европа е изправена пред въздействието на „двойна криза”, но регионът може да избегне рецесията, посочва европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони пред CNBC.

„Мисля, че сме изправени пред въздействието на двойната криза”, казва Джентилони, визирайки руската инвазия в Украйна и последващия удар за икономиката на европейския континент.

„От геополитическа гледна точка, (кризата) повлия също, разбира се и на САЩ и целия свят, но от икономическа гледна точка, тя въздейства сериозно на Европа и конкретно Германия”, казва той.

Руската инвазия в Украйна, започнала през февруари миналата година, разпали сериозни страхове в Европа, че регионът може да навлезе в период на значително икономическо забавяне.

През този период Европа успя да си осигури алтернативни енергийни доставки, за които преди това разчиташе на Русия, а някои правителства успяха да осигурят на домакинствата облекчения върху високите разходи за енергия.

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Икономиката на еврозоната постигна растеж от 3.5% през 2022 година, според Международния валутен фонд. Организацията очаква темп на растеж от 0.8% за еврозоната през тази година и 1.4% през следващата 2024 година.

„Имахме отлична 2022, по-висок растеж от САЩ и Китай”, казва Джентилони по време на икономически форум през уикенда.

„Забавянето започна от последното тримесечие на 2022 година и е налице, но моля не наричайте това рецесия, защото мисля, че можем да избегнем рецесията, избягваме рецесията”, казва той.

„Енергийна зависимост”

Европейската комисия, изпълнителното звено на ЕС, ще публикувано новите си икономически прогнози за региона в началото на следващата седмица. Прогнозите ще дадат индикация за перспективите за растеж на ЕС.

Настоящите икономически данни обаче будят притеснения от забавяне. Така например, европейската бизнес активност се сви през месец август до най-ниското си ниво от ноември 2020 година.

Инфлацията намаля през последните месеци, но последните данни показаха, че нивото остава на същото ниво през август спрямо предходния месец – годишна инфлация в еврозоната от 5.3%. Въпреки че равнището е по-ниско спрямо началото на тази година, инфлацията остава далеч под заложената цел от Европейската централна банка за ниво от 2%.

„Защо след силното възстановяване след пандемията, нашата икономика се забавя? Мисля че заради предизвикателството да осигурим енергийна независимост, което бе доста скъпо за нашите семейства и подхрани инфлацията”, казва Джентилони.

Инфлацията в еврозоната замръзна, цените в редица страни отново тръгнаха нагоре

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Екстремните горещини разкриха истинския потенциал на слънчевата енергия в Европа

Германия започва офанзива за икономически ръст

Икономиката на еврозоната се свива с най-бърз темп от три години насам

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички