Фондът за възстановяване осезаемо ще повиши растежа в ЕС


Фондът за възстановяване осезаемо ще повиши растежа в ЕС
Снимка: iStock

3443

Фондът за възстановяване от коронавирусната криза на Европейския съюз в размер на 750 милиарда евро би трябвало да повиши икономическия растеж на блокa с между 1,5% и 4,1% в петгодишен период в зависимост от успешното му прилагане, както и да подкрепи кредитния рейтинг на някои от най-задлъжнелите държави членки, предвижда Standard & Poor’s Global.

Европейските столици работят тази седмица за финализиране на съответните държавни планове, чиято цел да да възстановят икономическите щети, причинени от Covid-19, както и да рестартират растежа, извеждайки го към по-устойчив и по-силен път на развитие. Какъв риск има с фонда за възстановяване?

Сложността на дългосрочното планиране и реформи, които да отговарят на изискванията, че 37% от средствата във фонда отиват за борба с изменението на климата и 20% за дигитализиране на икономиката, означават, че много страни членки ще отложат подаването на своите планове до средата на май, отбелязва кредитната агенция.

"Разглеждаме плана на ниво ЕС като подкрепящ кредитоспособността на европейските суверенни власти, въпреки че способността на националните правителства да прилагат структурни реформи зависи от отслабването на икономическия дисбаланс, който се е влошил поради пандемията", посочват в своя доклад икономистите и анализаторите на S&P Global.

Прогнозите им за икономически растеж между 1,5% и 4,1% се отнасят съответно до сценариите за по-ниско и по-силно въздействие при прилагането на отделните планове.

Чрез отхвърлянето на съдебното оспорване на фонда за възстановяване от страна на германските евроскептици, представителите на ЕС очакват ратификациите в отделните държави членки да приключат до юни, което ще позволи първите плащания да започнат през юли.

Правителствата, които имат одобрени планове, ще могат да получат предварително 13% от дела от полагащите им се средствата от фонда за възстановяване. Останалите средства ще се предлагат на вноски при достигане на договорени етапи по съответните планове.

Сценарият с голямо въздействие предполага, че 91% от предоставените средства ще бъдат използвани. Нормалните планове за финансиране от страна на ЕС означават, че средно едва 51% от наличните средства ще бъдат усвоени. Ако се следва този модел, кумулативният растеж ще бъде в размер на 1,5% от БВП през 2026 г., но "със значителни разлики между отделните държави", прогнозира рейтинговата агенция.

Като цяло европейският възстановителен фонд трябва да подпомогне и кредитните рейтинги в момент на нарастващ дълг, защото "държавните органи на ЕС имат значителни финансови лостове, които могат да бъдат използвани с устойчива гъвкавост в сравнение с традиционните структурни фондове на ЕС", заключва S&P Global.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички