Г-7 влиза в инвестиционна битка с Китай за бедните страни


Г-7 влиза в инвестиционна битка с Китай за бедните страни
Снимка: Getty Images

2837

Лидерите на страните от Г-7 се обединиха около приемането на нов план, който да конкурира китайската инициатива „Един пояс, един път”. Най-развитите икономики в света ще стартират собствена програма за финансиране на инфраструктурни проекти в страните с ниски доходи, предлагайки партньорство с „висок стандарт и прозрачност”, предава AFP.

Възприемането на вдъхновения от САЩ проект „Да построим отново по-добър свят” (Build Back Better World), дойде след като щатският президент Джо Байдън и останалите лидери на Г-7 се събраха за да обсъдят „стратегическата конкуренция с Китай и да се ангажират с конкретни действия, за да посрещнат огромната инфраструктурна нужда в страните с ниски и средни доходи”, посочват от Белия дом.

Китай е засипвана с критики за това, че обременява малки и бедни държави с непосилен за техните възможности дълг. Това става чрез инициативата „Един пояс, един път”, която отпуска заеми за изграждане на мащабни инфраструктурни проекти в страни от Азия, Африка, Латинска Америка и Европа. Официалната цел на програмата е изграждането на нов „път на коприната” чрез създаване на нови търговски пътища за китайския износ. От друга страна, проектите, главно пристанища и транспортни връзки, се изграждат от китайски компании, като заемите са в китайски юани, което се смята за агресивно разширяване на китайското влияние по света. Президентът на страната Си Дзинпин стартира програмата през 2013 година, като Пекин отрича всякакви скрити мотиви зад инвестиционната си политика. Критиците обаче смятат, че условията по заемите са създадени да действат като „дългов капан”

Белият дом посочва, че инициативата на Г-7 ще бъде сходна по обхват, изчислявайки, че развиващите се държави се нуждаят от над 40 трилиона долара за инфраструктура, като сумата само е скочила след COVID-19 пандемията.

„„Да построим отново по-добър свят” ще катализира колективно стотици милиарди долари инфраструктурни инвестиции за страните с ниски и средни доходи през следващите години.”, добавят от кабинета на Байдън.

Финансирането ще взема предвид околната среда и климата, сигурността на работното място, прозрачността и мерките против корупция – все неща, за които бива критикуван китайският инвестиционен план.

Италия, която е член на Г-7, има подписан договор по инициативата „Един пояс, един път”.

Президентът Си Дзинпин посети страната през 2019 година, като подписването бе в основаната на пътуването. Членката на Европейския съюз Гърция също има сделка по китайската програма. През 2008 година южната ни съседка отстъпи контейнерни терминали на основното пристанище в Пирея на китайският гигант Cosco.

През 2018 година в България също имаше официална среща по темата "Един пояс, един път", като страната ни обмисляше участие в програмата. От доклад на Европейската сметна палата пък стана ясно, че Китай е сключил 15 споразумения на двустранна основа с държави-членки на ЕС като част от инициативата си, като България е една от тях. Това се е случило още през 2015 година, предава euractiv.com.

На срещата, проведена в Англия, Г-7 подписа документ за превенция на бъдещи пандемии.

Колективните стъпки включват намаляване на времето необходимо за разработка и лицензиране на ваксини, лечение и диагностика за бъдещи заболявания до под 100 дни.

Г-7, а именно Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, се очаква да дарят 1 млрд. ваксини на бедните страни през тази и следващата година.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички