Германия предвижда по-голям растеж


Германия предвижда по-голям растеж
Снимка: iStock

3098

Германското правителство повиши своите прогнози за растежа на водещата европейска икономика през тази година до 3,5% от предишна оценка за повишение с 3,0%, въпреки свиването на БВП с около 1,7% през първото тримесечие. Основанието е в очакванията разходите на домакинствата да подпомогнат възстановяването след премахване на настоящите ограничения, свързани с коронавирусната пандемия.

Това обяви във вторник икономическият министър Петер Алтамайер, предаде Ройтерс.

Понастоящем Германия продължава да се мъчи да ограничи агресивната трета вълна от Covid инфекции, като усилията са усложнени от по-заразния вариант B117, открит за първи път във Великобритания, и от относително бавния процес на коронаврусна ваксинация. Германските градове са най-тежко ударени от пандемията

Представяйки правителствените осъвременени икономически прогнози, Петер Алтмайер каза, че Белин очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 3,6% през следващата година, което да позволи на германската икономика да се завърне към своето предпандемично ниво най-късно през 2022 г.

"Днешните пролетни прогнози са окуражителни въпреки настоящата сериозна ситуация с коронавирусната инфекция", посочи той, цитиран от БНР. Германия готви драконовски мерки на национално ниво

Ден по-рано икономическият институт Ifo отчете слабо ново подобрение на германските бизнес нагласи през април, но в същото време беше отбелязано, че третата вълна на пандемията и проблемите с доставките на редица важни промишлени компоненти задържат възстановяването и потискат бизнес перспективите в Германия.

Запитан какво влияние върху икономическия растеж през тази година ще окаже недостигът на технологични чипове и друга полупроводникова техника, Петер Алтмайер отговори, че негативното въздействие е трудно да се изчисли на този етап.

Няколко германски компании вече предупредиха, че проблемите с доставките на процесори и на други компоненти ще доведат до по-слабо от очакваното производство през второто тримесечие.

Очаква се ограниченото предлагане на междинни стоки в производството и цялостното икономическо възстановяване да повишат ценовия натиск в Германия, като правителството вече прогнозира, че потребителската инфлация ще скочи до 2,2% през тази година и ще отслабне до 1,5% през 2022 г. Ще раздава ли Германия по 500 евро на човек?

Икономическият министър също така каза, че властите трябва да могат да премахнат повечето Covid ограничения с наближаване на лятото.

Алтмайер приветства икономическата политика на Германия, като заяви, че до момента близо 100 милиарда евро са били разпределени като икономическа помощ, като 15 милиарда евро са изплатени под формата на безвъзмездни средства, определяйки като успешни усилията за икономическо възстановяване.

Правителството има желание на помогне на компаниите да овладеят прехода към въглеродно неутрална икономика и е готово да приспособи законодателството в тандем с Европейския съюз, за ​​да подкрепи инвестициите, да помогне за трансформирането на стоманодобивната промишленост и на други сектори, отбеляза Алтмайер. Германия тегли нов рекорден дълг, за да овладее кризата

Той каза още, че правителството подкрепя с 3 млрд. евро развитието на производствени мощности за акумулаторни клетки за електрически превозни средства, което трябва да помогне на Германия да ускори усилията си за намаляване на въглеродните емисии в транспорта.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички