Ще раздава ли Германия по 500 евро на човек?


Ще раздава ли Германия по 500 евро на човек?
Снимка: iStock

13409

Заради коронавируса германците са натрупали нечувани суми под дюшека. Как да ги накараш да харчат? Според едно актуално предложение: като им се връчат по 500 евро от държавата за покупки. Каква е идеята, разказва Deutsche Welle.

Съюзът на германските търговци на дребно настоява всеки гражданин на страната да получи ваучер за покупки на стойност 500 евро – и така да се даде импулс на вътрешната търговия на дребно. Шефът на съюза Щефан Гент предлага тези пари да бъдат предоставени на работещите като добавки към заплатата, а пенсионерите да ги получат чрез пенсионните каси. Безработните на социални помощи биха могли да вземат парите през бюрата по труда, а хората със свободни професии и самостоятелните предприемачи – във вид на еднократна помощ.

Инициативата следва американския пример: правителството във Вашингтон раздаде чекове на стойност 1400 долара на всички американци с годишен доход под 80 000 долара. Част от парите се очаква да задвижат потреблението, което е най-важната опора на американската икономика.

Германците държат 1,73 трилиона евро "под дюшека"

Важно е да се знае още нещо. Причина за застоя на потреблението в Германия е не толкова липсата на средства, колкото несигурността, предизвикана от пандемията. Хората просто се боят от неизвестността в бъдеще и от загубата на работното място, поради което трупат пари в брой. И вече държат в сметките си много повече пари "за черни дни", отколкото преди кризата с коронавируса. С колко пари живеят домакинствата в Германия?

По данни на федералната банка Бундесбанк, за една година между януари 2020 г. и януари 2021 г. частните вложения са се увеличили със 182 милиарда евро и са достигнали 1,73 трилиона. Предполага се дори, че тенденцията ще продължи до средата на годината. А тъй като лихвите в банките са почти нулеви, много германци предпочитат да съхраняват парите си вкъщи – "под дюшека" или в домашния трезор.

100 милиарда евро свръхспестявания – харчете ги!

Хората не харчат не само поради страхове – просто и пазаруването вече стана трудно. Експертите наричат това "изблик на принудителна спестовност". То е ясно: през последните месеци германците нямаха много възможности да харчат, ваканционните пътувания почти замряха, а и големите поръчки бяха затруднени – например поради недостига на контейнери, който продължава да създава проблеми с доставките от Далечния изток.

Междувременно вече може да се говори буквално за застой в потреблението. Институтът за икономически проучвания Ifo изчислява, че в момента свръхспестяванията възлизат на 100 милиарда евро. Щом кризата поотмине, гражданите ще започнат отново да харчат парите си, но не е ясно колко широко ще развържат кесиите си. Икономистът Кристиан Нау не очаква потреблението да се изстреля в Космоса.

Излишните банкомати

През пролетта на 2020 г. започна трескаво теглене на пари от банкоматите, но след като се разбра, че парите в брой са достатъчно, независимо от пандемия, трупането на пари в брой бързо отшумя. Днес германците теглят много по-малко пари от банкоматите, отколкото преди кризата с коронавируса. През последните 12 месеца търсенето на пари в брой от автоматите е спаднало със 75%, налага се дори да бъдат демонтирани излишни банкомати. Защо германците толкова обичат парите в брой?

Безкешовото плащане печели все по-голяма популярност – от една страна по хигиенни причини, от друга защото във времената на пандемия се пазарува все повече през интернет. По преценки на Института за изследване на търговията RHI, вече 60% от покупките на дребно се извършват по електронен път. Проучване на Бундесбанк свидетелства, че през 2020 г. само 60% от транзакциите са били осъществени с пари в брой. Три години по-рано делът им беше 75%.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички