Помощи за безработни в Германия: Всичко най-важно


Помощи за безработни в Германия: Всичко най-важно

10812

Кой в Германия има право да получава помощи за безработни, от какво зависи размерът им и колко дълго се изплащат? Отговорите на най-важните въпроси дава Deutsche Welle.

Могат ли негермански граждани да получават помощи за безработица? На каква сума възлизат те и колко дълго се изплащат? Това са въпроси, които интересуват и десетки хиляди българи, работещи в Германия. Отговорите не са прости – както не е проста и самата система, изработена в Германия в продължение на десетилетия.

Безработицата в Германия намалява от години

През последните години безработицата в Германия постоянно намалява. В края на 2019 г. само 4,8% от трудоспособните хора нямаха работа – около 2,2 млн. души. Тази тенденция се дължеше на два фактора: икономическия подем в страната и острия недостиг на кадри.

Тази година обаче пандемията от коронавируса тласна много държави по света в дълбока рецесия. Тя се усеща и в Германия, макар че тук безработицата все още не расте неудържимо. Само за сравнение: в средата на първото десетилетие на сегашния век безработицата във Федералната република понякога достигаше до 11-13%, а засегнати от нея бяха до 5 млн. души. През юни тази година без работа бяха малко под 3 млн. германци.

Кой има право на помощи за безработни?

За тези хора се грижи Федералната служба по труда (ФСТ), която изплаща помощите за безработни и им помага в търсенето на работни места. Нейният бюджет се формира благодарение на застраховката срещу безработица, която задължително сключват всички трудещи се – с изключение на онези, които получават под 450 евро месечно или изпълняват еднократни поръчки. В момента за тази застраховка се отчисляват по 2,4% от брутната заплата на всеки работник, а работодателят автоматично превежда парите на Службата по труда.

Германия търси българи за работа. Но няма желаещи

Тоест, помощите за безработни се плащат не "от държавата", а от фонда, който се трупа благодарение на вноските. Така че първото условие, за да имаш право на такива помощи, е поне за кратко време да си внасял пари в този общ фонд.

Според закона, право на помощи за безработни има всеки, който през последните 30 месеца поне 12 месеца е внасял застраховка безработица, без значение дали е работил на едно или на различни места. Има, разбира се, и редица изключения, когато става дума, примерно, за отглеждане на дете до 3-годишна възраст, за доброволна служба в армията или за болест.

Колко дълго се изплащат помощите за безработица?

За изплащането на помощи при безработица гражданството не играе никаква роля. На такива помощи има право всеки, който работи в Германия – стига да е изпълнил горните условия. А срокът, в който Службата по труда изплаща помощите за безработни, зависи от продължителността на времето, през което са изплащани съответните вноски. И от възрастта на работника.

Германия спешно се нуждае от работници от Балканите

Безработен, който е под 50-годишна възраст, получава помощи цяла година – при условие, че последните 5 години поне 24 месеца е правил своите вноски във фонда. Ако това условие не е изпълнено, помощи ще му се изплащат само 6 месеца. За хората над 50-годишна възраст обаче изплащането на помощи се увеличава стъпаловидно до 24 месеца. Тези две години помощи за безработица се полагат на хора над 58-годишна възраст, които са правили вноски в продължение на поне 48 месеца.

От какво зависи размерът на помощта?

Какъв е размерът на помощите зa безработни? Това зависи от семейното положение на безработния: дали има деца и какъв е статутът на партньора или партньорката, с когото живее в официален или неофициален брак.

Бездетните безработни получават 60% от последното си трудово възнаграждение, докато при наличието на поне едно дете процентът се вдига до 67%. При това положение, ако приемем 2000 евро месечно за една средна заплата, безработният ще получава помощи в размер на 1200-1340 евро.

Всеки трети българин в Германия живее на социални помощи

Кога се получават социални помощи?

Какво се случва обаче, когато изтече срокът за изплащане на помощи, а безработният все още не си е намерил нов работодател? Тогава безработният пак не остава съвсем без закрила, но получава подкрепа вече не от Службата по труда, а от държавните социални фондове.

Тази помощ официално се нарича "Помощ за безработни II", но неофициално всички я знаят като "Харц IV", по името на нейния "идеолог" Петер Харц. Структурата на "Харц IV" е сложна, но съвсем накратко може да се каже, че размерът на тази социална помощ се базира върху официалния жизнен минимум в страната, който в момента възлиза на 432 евро месечно.

При това положение се отчитат и реалните потребности на безработния, като в определени случаи има добавки –примерно за наем на жилище. За да се изчислят тези реални потребности, безработният трябва да представи пълен отчет за имущественото си състояние. При положение, че има спестявания или други финансови ресурси, социалните служби са в правото си да орежат част от плащанията, докато тези ресурси не бъдат изразходвани.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.88677
 • GBP
  1
  2.26847
 • JPY
  100
  1.36428
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  217.88
  210.37
 • Litecoin
  1
  151.60
  146.33
 • Ethereum
  1
  2455.56
  2370.97
 • Bitcoin
  1
  32730.63
  31605.70
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички