Годишният износ на Китай се понижи за първи път от 7 години


Годишният износ на Китай се понижи за първи път от 7 години
Снимка: iStock

2073

Годишният износ на Китай се сви за първи път от 7 години през 2023 г., въпреки че доставките през декември надминаха очакванията, показват данни на митниците, цитирани от CNBC.

Миналият месец износът на страната, измерен в щатски долари, е нараснал с 2,3% на годишна база, което е повече от увеличението от 1,7%, прогнозирано от проучване на Reuters. Вносът се е увеличил с 0,2% през декември спрямо година по-рано, което по-малко от очакваното от анализаторите повишение с 0,3%.

За цялата 2023 г. обаче износът е намалял с 4,6%, което е първият подобен годишен спад след този от 7,7% през 2016 г., според данни на Wind Information. Вносът е намалял с 5,5% миналата година. Последният им спад на вноса беше през 2020 г., годината, когато започна пандемията от COVID-19.

Търговията на Китай с основните му партньори намаля през 2023 г., тъй като търсенето на китайски стоки спадна на фона на по-бавния глобален растеж.

Снимка: iStock

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) е била най-големият търговски партньор на Китай на регионална база през 2023 г., следвана от ЕС.

На държавно равнище САЩ остават най-големият търговски партньор на Китай.

Голям ръст на търговията е регистрирана с Русия, като износът на Китай за страната се е покачил с почти 47% през 2023 г., а вносът се е повиши с почти 13%.

„Китайските производители очакват производството да нарасне през 2024 г. на фона на прогнозите за по-стабилно търсене в световен мащаб, по-високи клиентски разходи и инвестиции в нови продукти“, посочи Caixin в съобщение за декемврийския си индекс на мениджърите по покупки в сектора на производството.

Икономиката на Китай отбеляза по-бавно от очакваното възстановяване от пандемията, но вероятно приключи 2023 г. с около 5% растеж. Националното статистическо бюро трябва да публикува официалните данни за БВП в сряда.

„Слабото вътрешно търсене кара конкурентните фирми в Китай да се разширяват на световния пазар. Това помага за ограничаване на инфлацията в останалата част от света“, смята Живей Джан, президент и главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Снимка: iStock

„Но износът като стълб за растеж в Китай не е достатъчно силен, за да стимулира общото вътрешно търсене. Подкрепата от разширяването на фискалната политика е от решаващо значение“, отбеляза той.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, заяви, че търсенето му на суров петрол е спаднало със 7,7% през 2023 г. Износът на Китай в повечето продуктови категории спадна през 2023 г., като сред малкото изключения са машините, лодките и домакинските уреди.

Автомобилният сектор продължава да носи позитиви, като износът е нараснал с 69% през 2023 г. спрямо 2022 г., сочат данни на китайските митници. Очаква се Китай да изпревари Япония като най-големият износител на автомобили в света през 2023 г.

Бързият растеж на пазара на електромобили, както и търсенето от Русия помогнаха за увеличаване на износа на автомобили от Китай, казва Сара Тан, икономист в Moody’s Analytics.

„След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. много производители на автомобили напуснаха страната като китайските производители запълниха тази празнина“, коментира тя в имейл. „През първите 11 месеца на 2023 г. доставките на автомобили за Русия са се повишили около 6 пъти спрямо 2022 г. в стойностно изражение.“

Източник: CNBC 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Износът на Китай бележи ръст за първи път от седем месеца

Вносът в Китай изненадващо нарасна, докато износът спадна с повече от очакваното

Промишленият сектор в Китай през ноември расте с най-бърз темп от близо 2 години

Най-големите страни, потребителки на въглища в света, няма да се откажат от изкопаемите горива скоро

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички