Вносът в Китай изненадващо нарасна, докато износът спадна с повече от очакваното


Вносът в Китай изненадващо нарасна, докато износът спадна с повече от очакваното
Снимка: iStock

1404

Вносът на Китай неочаквано нарасна през октомври, докато износът се сви с по-бързи темпове, в смесни показатели, които показаха, че втората по големина икономика в света е изправена пред постоянни рискове въпреки неотдавнашното подобрение на вътрешното търсене.

Данните за търговията следват поредица от предимно оптимистични данни, според които мерките за подкрепа на Пекин са помогнали за утвърждаване на колебливото завръщане, въпреки че продължителната имотна криза и слабото глобално търсене продължават да пречат към 2024 г., предава Reuters.

Износът спада с 6,4% спрямо същия месеце на 2022 г., показват данни на митниците във вторник, като това е ускорение, спрямо този от 6,2% през септември, като резултатите са по-лоши от очакваните в проучване на Reuters – спад от 3,3%. Вносът расте с 3%, което се приема като истинска изненада, предвид очакванията за свиване от 4,8%. Вносът прекъсна 11 поредни месеца на спад.

„Цифрите са в контраст с пазарните очаквания. Слабите данни за износа може да ударят доверието на пазара, тъй като очаквахме веригата за доставки на износ да се възстанови. Значителното подобрение на вноса може да дойде от нарастващото вътрешно търсене, по-специално това за попълване на запасите“, заяви Джоу Хао, икономист в Guotai Junan International.

Неравномерно възстановяване

Снимка: iStock/Guliver

Юаните и китайските акции се понижиха след данните, което засили опасенията на пазарите за крехко и неравномерно възстановяване.

Официалният индекс на китайските мениджъри по покупки миналата седмица показа, че новите поръчки за износ и внос са се свили за осми пореден месец през октомври, което предполага, че производителите се борят за купувачи в чужбина и поръчват по-малко компоненти.

„Тъй като световният пазар на електроника е във възход, което се потвърждава от представянето на износа на Южна Корея и Виетнам, лошите данни за износа на Китай показват слабо търсене в други категории, като коледни стоки и облекла. Изненадата за вноса изглежда отразява засилване на вътрешното търсене, а не е в резултат от еднократното масово купуване на стоки“, заяви Сю Тиенчен, старши икономист в Economist.

Китай е внесъл с 13,52% повече суров петрол през октомври спрямо същия месец на 2022 г., незначителен ръст спрямо този през септември. Вносът на соя скочи с 25% спрямо година по-рано, заради увеличаването на евтините доставки от Бразилия.

Търговията с основните партньори на Китай продължи да се свива, като износът за Югоизточна Азия, най-големият му търговски партньор, отбеляза спад от 15,1%.

Снимка: iStock

Търговията с Австралия беше изключение на фона на подобряването на отношенията между Пекин и Канбера, охлаждайки дипломатическото напрежение, възникнало през последните години по редица въпроси, в това число националната сигурност и COVID. През последните месеци Китай намали търговските бариери за износа на австралийски ечемик и вино. Износът за Австралия нарасна с 5,9% през октомври, докато вносът се покачи с 12%.

По-високият внос на Китай намали общия търговски излишък до 56,53 млрд. долара през октомври от 77,71 млрд. долара през септември, като прогнозата беше 82 млрд. долара.

ОЩЕ: Ще измести ли Индия затруднения Китай на картата на световната икономика? 

Според анализаторите е твърде рано да се каже дали скорошната политическа подкрепа ще е достатъчна, за да подкрепи вътрешното търсене, като имотите, безработицата и слабото доверие на домакинствата и бизнеса заплашват да подкопаят устойчивото възстановяване.

Производствената дейност в Китай неочаквано се сви през октомври, сочат данни от миналата седмица, затруднявайки политиците да съживят растежа.

„Измерванията на чуждестранните поръчки показват по-сериозен спад в чуждестранното търсене от наблюдаваните досега в митническите данни. Очакваме повечето напреднали икономики да изпитат или лека рецесия, или слаб растеж на БВП в краткосрочен план, което ще натежи върху търсенето на чуждестранни стоки“, отбеляза Джулиан Евънс-Причард, ръководител на China Economics в Capital Economics.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

Задава се пикът в търсенето на изкопаеми горива, Китай отново променя световната енергийна система

Войната в Украйна и Израел: Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички