Най-големите страни, потребителки на въглища в света, няма да се откажат от изкопаемите горива скоро


Най-големите страни, потребителки на въглища в света, няма да се откажат от изкопаемите горива скоро
Снимка: iStock

3876

Растящите икономики на Китай и Индия ще продължат да подхранват търсенето на въглища, въпреки че си поставят амбициозни цели по отношение на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), твърдят експерти, пише CNBC.

И докато Китай е най-големият потребител на енергия в света, Индия се нарежда на трето място, а двете държави са най-големите потребители на въглища, тъй като се стремят да стимулират икономическия си растеж.

Делът на Китай от световното потребление на електроенергия, 60% от която се генерира с помощта на въглища, се очаква да скочи до 1/3 до 2025 г., спрямо 1/4 през 2015 г., сочат прогнози на Международната енергийна агенция (МАЕ).

Бързо растящата икономика на Индия също означава, че търсенето на енергийни продукти от страната, в това число петрол и природен газ, ще бъде значително, казва управляващият директор Tortoise Capital Роб Тумел.

„Ако икономиките на Индия и Китай продължават да растат с прилични темпове през следващото десетилетие, няма да сме свидетели на изчезване на търсенето на въглища в световен мащаб“, казва пред CNBC Йън Роупър, анализатор в Astris Advisory Japan KK.

Снимка: iStock

Световното потребление на въглища през 2023 г. достигна рекордни нива, надхвърляйки за първи път 8,5 млрд. тона, на фона на силното търсене на нововъзникващи и развиващи се пазари като Индия и Китай, се отбелязва в доклад на МАЕ.

Няма признаци за забавяне на тази тенденция, като МАЕ, смятат, че потреблението на въглища в Индия и Югоизточна Азия се очаква да „нарасне значително“.

Добивът на въглища в Индия нарасна до 893 млн. тона по време на финансовата година, приключила през март 2023 г., скачайки с близо 15% на годишна база. Производството на сурови въглища в Китай расте с 2,9% на годишна база в периода януари – ноември през 2023 г.

За сравнение, САЩ – вторият най-голям консуматор на въглища в света, отчтат спад в потреблението на този вид горивото. Количеството въглища, което страната потребява всеки ден, е нямаляло с 62% от 2,8 млн. на 1,1 млн. тона на ден, според данни на Института за енергийна икономика и финансови анализи.

Назад към намаляването на емисиите?

Снимка: iStock

Въглеродните емисии от изкопаеми горива достигат рекордни нива през миналата година. Емисиите на Индия вероятно са скочили с 8,2% през 2023 г., докато тези на Китай с 4%, според най-новите оценки на Global Carbon Budget.

„Погледите са насочени към Китай и Индия, защото тези две страни в момента използват значително повече въглища. По тази причина техните въглеродни емисии нарастват, а не намаляват“, казва Тумел.

Въреки това двете страни си поставят агресивни цели по отношение на енергията от възобновяеми източници.

Индия си е поставила амбициозната цел да задоволява 50% от търсенето на електроенергия чрез възобновяеми източници до 2030 г. и е постигнала известен напредък, като ВЕИ съставляват 22% от генерираната в страната електроенергия.

Имайки предвид това, 75% от електроенергията на Индия се генерира от електроцентрали на въглища. Запасите в индийските електроцентрали са нараснали с 6% през 2023 г. спрямо 2022 г., според проучване на Citibank. Очаква се да бъдат добавени 80 GW топлинна мощност, базирана на въглища, в следващите 8 години.

Въглищата допринасят с 61% от генерираната електроенергия в Китай, въпреки че страната е призната за безспорен лидер в разрастването на енергията от възобновяеми източници. Тя е включвала нови проекти към електропреносната мрежа почти толкова бързо, колкото всички останали държави през 2022 г., имайки амбициите да постигне въглероден неутралитет до 2060 г.

Снимка: iStock

Липсата на надеждност при възобновяемите източници обаче означава, че въглищата са съществено важна резервна опция за двете държави.

„Китай страдаше от недостиг на електроенергия преди няколко години, добивът на електричество от ВЕЦ беше много слаб напоследък, така че трябваше да се прибегне отново до въглища“, посочва Роупър.

Миналата година в Китай имаше суша в продължение на няколко месеца, което ограничи генерираната от водни електроцентрали енергия в южните провинции. За да поддържа осветлението и работата на индустриите, страната трябваше да се обърне към въглищата.

ОЩЕ: Задава се пикът в търсенето на изкопаеми горива, Китай отново променя световната енергийна система

Същата липса на надеждност може да се забележи и в екосистемата на възобновяемите енергийни източници в Индия.

Миналия октомври делът на въглищата при генерирането на електроенергия нарасна до 80%, спрямо със 73% за същия период през 2022 г., тъй като по-слабите от обичайното мусонни дъждове ограничиха добива на електроенеригия от ВЕЦ. Добивът на въглища през същия месец нарасна с 18% на годишна база.

Това означава, че години наред двете държави ще продължат да разчитат на въглищата като основен източник за генериране на електроенергия. „В Индия все още има нетен ръст в потреблението на въглища, което ще продължи поне десетилетие, като същото важи и за Китай“, казва Ропър.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо петролните и газови гиганти не са притеснени от новото споразумение за климата?

ООН: Световните планове за добив на изкопаеми горива надхвърля над 2 пъти климатичните цели

Производството и търсенето на природен газ в САЩ ще достигнат рекордни нива през 2023 г.

Въгледобивната индустрия може да загуби близо 1 милион работни места през следващите години

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички