Въгледобивната индустрия може да загуби близо 1 милион работни места през следващите години


Въгледобивната индустрия може да загуби близо 1 милион работни места през следващите години
Снимка: iStock

1968

На световната въгледобивна промишленост може да ѝ се наложи да съкрати близо 1 милион работни места до 2050 г., дори и без допълнителни ангажименти за постепенно премахване на изкопаемите горива, като Китай и Индия са изправени пред най-големите загуби, пише Reuters, като се позовава на проучване, публикувано във вторник.

Очаква се стотици трудоемки мини да бъдат затворени през следващите десетилетия, когато достигнат края на жизнения си цикъл и страните заменят въглищата с по-чисти нисковъглеродни енергийни източници.

Но повечето от мините, които вероятно ще бъдат затворени, „не планират да удължат живота на тези операции или да управляват прехода към икономика след въглищата“, предупреди базираният в САЩ мозъчен тръст Global Energy Monitor (GEM).

Според Дороти Мей, ръководител на проекта за Global Coal Mine Tracker на GEM правителствата трябва да съставят планове, за да гарантират, че работниците няма да пострадат от енергийния преход. „Затварянето на въглищни мини е неизбежно, но икономическите трудности и социалните борби за работниците не са“, отбеляза тя.

GEM разгледа 4300 активни и предложени проекта за въглищни мини по целия свят, покриващи обща работна сила от близо 2,7 млн. души. Установено е, че над 400 000 работници са заети в мините, които трябва да прекратят дейността си преди 2035 г.

Ако се приложат планове за постепенно намаляване на въглищата, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5°C (2,7°F), само 250 000 миньори – по-малко от 10% от сегашната работна сила – ще са необходими в световен мащаб, изчислява GEM.

Във въглищната промишленост на Китай, най-голямата в света, в момента работят над 1,5 млн. души, изчислява се в доклада. От 1 милион работни места в световен мащаб, които се очакват до 2050 г., над 240 000 ще бъдат само в провинция Шанси.

Китайският въгледобивен сектор вече претърпя няколко вълни на преструктуриране през последните десетилетия, като много минни райони на север и североизток се стремят да намерят алтернативни източници на растеж и заетост след затварянето на рудници.

ОЩЕ: Китай внася рекордни количества петрол и въглища от Русия на фона на продължаващата война

„Въгледобивната промишленост има известна лоша репутация за отношението си към работниците. Това, от което се нуждаем, е проактивно планиране за работниците и въглищните общности... така че индустрията и правителствата да останат отговорни към тези работници, носили тежестта толкова дълго“, заяи Райън Дрискъл Тейт, програмен директор на GEM за въглища.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Износът на въглища от САЩ достигна невиждани стойности

Климатични цели? Глобалното потребление на въглища достига рекордни нива през 2022 г.

Светът се отдалечава от климатичните цели: Емисиите на парникови газове нарастват

Крачка назад: Предлагат удължаване на субсидиите за ТЕЦ-овете на въглища

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички