ООН: Световните планове за добив на изкопаеми горива надхвърля над 2 пъти климатичните цели


ООН: Световните планове за добив на изкопаеми горива надхвърля над 2 пъти климатичните цели
Снимка: iStock

1664

Световният добив на изкопаеми горива през 2030 г. се очаква да е повече от два пъти над нивата, които се считат за съвместими с постигането на климатичните цели, определени от Парижкото споразумение от 2015 г. Това заявиха Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и учени от няколко изследователски института, цитирани от Reuters.

Разминаването между намаляването на добива на изкопаеми горива и нивото, необходимо за постигане на климатичните цели, е обявено преди откриването на световната климатична конференция КОП28, насрочена за 30 ноември в Обединените арабски емирства.

„Постепенното премахване на изкопаемите горива е сред основните въпроси, по които ще се преговаря на КОП28. Необходимо е страните да се ангажират с постепенно премахване на всички изкопаеми горива, за да остане постижима целта от 1,5°C“, отбелязва Плой Ачакулвисут, учен от Стокхолмския институт по околна среда (Stockholm Environment Institute – SEI) и водещ автор на доклада.

Снимка: iStock

Въпреки че учените настояват, че използването на изкопаеми горива трябва да се намали, за да бъдат изпълнени климатичните цели, държавите не успяват да постигнат международно споразумение по графика за постепенно отказване от използването на въглища, газ или петрол без контрол върху отделяните емисии.

Докладът анализира 20-те големи производители на изкопаеми горива и установява, че те планират да произведат общо около 110% повече изкопаеми горива през 2030 г., отколкото би било в съответствие с ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C и с 69% над необходимото за ограничаване на повишаването на температурите до 2°C. Никоя от 20-те страни не се е ангажирала да намали добива на въглища, нефт и газ в съответствие с ограничаването на затоплянето до 1,5°C, се казва в доклада.

ОЩЕ: Задава се пикът в търсенето на изкопаеми горива, Китай отново променя световната енергийна система

Въпреки че учените казват, че употребата на изкопаеми горива трябва да се намали, за да се постигне целта, страните не са постигнали международно споразумение за определени дати за поетапно спиране на употребата на въглища, газ или петрол.

Снимка: iStock

17 от страните са обещали да постигнат нулеви нетни емисии, но повечето продължават да насърчават, субсидират, подкрепят и планират разширяването на добива на изкопаеми горива.

20-те анализирани 20 държави са източник на 82% от световното производство на изкопаеми горива и 73% от потреблението. Сред тях са Австралия, Китай, Норвегия, Катар, Великобритания, Обединените арабски емирства и САЩ.

Докладът е изготвен от UNEP и от експерти от SEI, Международния институт за устойчиво развитие и мозъчния тръст E3G и политическия институт Climate Analytics.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производството и търсенето на природен газ в САЩ ще достигнат рекордни нива през 2023 г.

Въгледобивната индустрия може да загуби близо 1 милион работни места през следващите години

Защо търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя връх?

Светът се отдалечава от климатичните цели: Емисиите на парникови газове нарастват

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички