Промишленият сектор в Китай през ноември расте с най-бърз темп от близо 2 години


Промишленият сектор в Китай през ноември расте с най-бърз темп от близо 2 години
Снимка: iStock

1304

Промишленото производство в Китай се е увеличило с най-бързите си темпове от февруари 2022 г. през ноември, въпреки че ръстът на продажбите на дребно е останал под очакванията. Това предполага нестабилно възстановяване на втората по големина икономика в света, предава CNBC, като се позова на най-новите правителствени данни.

Икономистите подхождат с известна предпазливост към данните за Китай, предвид базови ефекти, свързани със слабите икономически показатели на страната за последните месеци на 2022 г., когато още действаха строги пандемични ограничения.

„Данните са смесени. Ако погледнете целия набор от данни, те показват, че вътрешното търсене все още е от слабата страна... и [правителството] определено трябва да направи повече, за да стабилизира икономиката“, завяви пред CNBC Мяо Оуянг, икономист в Greater China на Bank of America.

Снимка: iStock

Китайското промишлено производство е нараснало с 6,6% през ноември на годишна база, което е достига връх от февруари 2022 г. Стойностите надхвърлят очакванията на анкетирани от Reuters икономисти, за ръст от 5,6%. През октомври промишленото производство нарасна с 4,6%.

Същевременно продажбите на дребно в Китай през ноември са се повишили с 10,1% спрямо година по-рано. Това е най-значимият темп на растеж на показателя от май, въпреки че анализатори очакваха скок от 12,5%. През октомври продажбите на дребно се повишиха със 7,6% на годишна база.

Инвестициите в дълготрайни активи в градските райони са нараснали кумулативно с 2,9% през първите 11 месеца на 2023 г., спрямо прогнози за ръст от 3%, разкриват отделно публикувани от китайската статистика данни. Безработицата в китайските градове се е задържала на ниво 5% през ноември.

Все още крехък

Снимка: iStock

Възстановяването след Covid на втората по големина икономика в света засега не отговаря на очакванията, заради назряващата криза с недвижимите имоти, дългови рискове и хронична младежка безработица.

Множеството мерки за подкрепа на политиката не повдигнаха достатъчно икономическите настроения, предизвиквайки призиви към Пекин да засили стимулите си на фона на страховете от задълбочаващо се забавяне.

ОЩЕ: Износът на Китай бележи ръст за първи път от седем месеца

На кумулативна база през първите 11 месеца инвестициите в инфраструктура и производство са се увеличили съответно с 5,8% и 6,3% на годишна база. За същия период инвестициите в недвижими имоти обаче са намалели с 9,4%.

Официални данни, показаха още, че цените на новите жилища в Китай са паднали за пети пореден месец през ноември, подчертавайки слабото доверие в търсенето и инвестициите, тъй като някои от най-големите компании на недвижими имоти са изправени пред сериозни дългови проблеми.

Източник: CNBC 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Промишленото производство в Китай през ноември отчита спад за втори пореден месец

Вносът в Китай изненадващо нарасна, докато износът спадна с повече от очакваното

Moody's понижи кредитната перспектива на Китай до негативна

Развиващите се страни дължат на Китай най-малко 1,1 трлн. долара

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички