Moody's понижи кредитната перспектива на Китай до негативна


Moody's понижи кредитната перспектива на Китай до негативна
Снимка: iStock

1353

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата за кредитния рейтинг на Китай от „стабилна“ на „негативна“ във вторник, като аргументира решението си с по-нисък средносрочен икономически растеж и голяма корекция в огромния имотен сектор във втората по големина икономика в света, пише Reuters.

Понижаването отразява нарастващия брой доказателства, че властите ще трябва да осигурят финансова подкрепа за задлъжнелите местни правителства и държавни фирми, което представлява големи рискове за фискалната, икономическата и институционалната сила на Китай, гласи изявление на Moody's.

„Промяната на перспективите също отразява повишените рискове, свързани със структурно и трайно по-ниския средносрочен икономически растеж и продължаващото свиване на сектора на имотите“, казаха от Moody's.

Големите държавни банки в Китай, бяха забелязани да подкрепят юана през целия ден и засилиха продажбите на долари след изявлението на Moody's, посочи запознат източник. Юанът беше слабо променен до късния следобед.

Разходите за застраховане на държавния дълг на Китай срещу фалит се повишиха до най-високата си стойност от средата на ноември „Сега пазарите са по-загрижени за имотната криза и слабия растеж, отколкото за непосредствения риск от държавния дълг“, заяви Кен Чеунг, главен азиатски валутен стратег в Mizuho Bank, базиран в Хонконг.

Снимка: iStock

Ходът на Moody's беше първата промяна в позицията на Китай, откакто намали рейтинга си с една степен до A1 през 2017 г., позовавайки се също на очаквания за забавяне на растежа и нарастване на дълга.

Въпреки че във вторник Moody's потвърди дългосрочния рейтинг на емитента в местна и чуждестранна валута на ниво A1 на Китай, агенцията заяви, че очаква годишният растеж на БВП на страната да се забави до 4% през 2024 г. и 2025 г. и средно 3,8% от 2026 до 2030 г.

Анализаторите казват, че рейтингът A1 е достатъчно висок в инвестиционен аспект, така че е малко вероятно понижаването да предизвика принудителни продажби от глобалните фондове. Другите две големи рейтингови агенции, Fitch и Standard & Poor's, оценяват Китай с A+, еквивалентно на Moody's. И двете имат стабилна перспектива.

ОЩЕ: Промишленото производство в Китай през ноември отчита спад за втори пореден месец

Министерството на финансите на Китай заяви, че е разочаровано от понижаването на рейтинга на Moody's, като добави, че икономиката ще запази възстановяването си като положителна тенденция. Освен това се казва, че рисковете за собствеността и местните власти са контролируеми.

„Притесненията на Moody's относно перспективите за икономически растеж на Китай, фискалната устойчивост и други аспекти са ненужни“, отбелязаха от министерството.

Снимка: Getty Images

Повечето анализатори смятат, че икономиката е напът да постигне целта на правителството от около 5% тази година, но активността е силно неравномерна.

Втората по големина икономиката в света се бори да запише силно възстановяване след пандемията, тъй като задълбочаващата се криза на жилищния пазар, опасенията за дългове на местното правителство, бавният глобалния растеж и геополитическото напрежение намалиха инерцията. Множество мерки за подкрепа на политиката се оказаха само умерено полезни, повишавайки натиска върху властите да въведат повече стимули.

Анализаторите до голяма степен са съгласни, че растежът на Китай се забавя от главоломната експанзия през последните няколко десетилетия. Според мнозина Пекин трябва да трансформира икономическия си модел от прекомерно разчитане на подхранвани от дългове инвестиции към модел, движен повече от потребителското търсене.

Миналата седмица ръководителят на централната банка на Китай Пан Гонгшенг обеща да поддържа паричната политика гъвкава, за да подпомогне икономиката, но също призова за структурни реформи, за да се намали зависимостта от инфраструктурата и имотите за растеж.

Снимка: iStock

След години на свръхинвестиции в инфраструктура, рязко намаляваща възвръщаемост от продажби на земя и скок на разходите за борба с COVID-19, икономистите казват, че задлъжнелите общини сега представляват основен риск за икономиката.

Дългът на местното правителство достигна 92 трлн. юана (12,6 трлн. долара), или 76% от икономическото производство на Китай през 2022 г., спрямо 62,2% през 2019 г., според последните данни на Международния валутен фонд.

ОЩЕ: Чуждият бизнес започва драстично да намалява инвестициите си в Китай

През октомври Китай разкри план за емитиране на държавни облигации на стойност 1 трлн. юана (139,84 млрд. долара) до края на годината, за да подпомогне икономическата активност, като повиши целта за бюджетен дефицит за 2023 г. от 3% до 3,8% от БВП.

Централната банка също приложи скромни намаления на лихвените проценти и наля повече пари в икономиката през последните месеци, като обеща да поддържа политическата подкрепа.

Въпреки това чуждестранните инвеститори са недоволни от Китай почти през цялата година. Изтичането на капитали от Китай нарасна рязко до 75 млрд. долара през септември, най-голямата месечна цифра от 2016 г., според Goldman Sachs.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Децата на най-богатите хора в Китай са напът да наследят 120 млрд. долара

Развиващите се страни дължат на Китай най-малко 1,1 трлн. долара

Преките чуждестранни инвестиции във втората по големина икономика удариха 25-годишно дъно

Ще измести ли Индия затруднения Китай на картата на световната икономика?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички