Преките чуждестранни инвестиции във втората по големина икономика удариха 25-годишно дъно


Преките чуждестранни инвестиции във втората по големина икономика удариха 25-годишно дъно
Снимка: iStock

1685

Втората по големина икономика в света се бори да привлече чуждестранни компании и инвестиции, въпреки усилията на Пекин да се справи с безбройните си икономически трудност, според нови данни от Китай, пише CNN. Нивото на преките чуждестранни инвестиции в Китай падна в червеното за първи път от 1998 г., което още повече подчертава неуспеха на страната да спре изтичането на капитали.

Задълженията за преки инвестиции, мярка за преки чуждестранни инвестиции, възлизат на минус 11,8 млрд. долара през третото тримесечие, сочат данни, публикувани от Държавната администрация за чуждестранна валута (SAFE) в петък. През третото тримесечие на 2022 г. задълженията за преки инвестиции на Китай бяха 14,1 млрд. долара.

Това е първият път, в който нивата продобиват отрцателни стойности от 25 години, когато започва да се води тази статистика, според данни, събрани от Refinitiv Eikon. Това предполага, че чуждестранните компании може да изнасят парите си от страната, вместо да ги реинвестират в операциите си.

Данните на SAFE са организирани според това дали една инвестиция е актив или пасив за Китай. Задълженията за преки инвестиции включват печалби, принадлежащи на чуждестранни компании, които още не са преместени или разпределени на акционерите, както и чуждестранни инвестиции във финансови институции, според правителството.

Снимка: iStock

Основната мярка за преките чуждестранни инвестиции в Китай, публикувана от Министерството на търговията, сочи спад от 8,4% през първите 9 месеца на годината, като се ускорява от спад от 5,1% през първите 8 месеца.

Въпреки че растящото геополитическо напрежение е отчасти виновно за отеглянето, чуждестранните компании и инвеститори също са станали предпазливи за нарастващите рискове в Китай, включително възможността от нападения и ограничения.

ОЩЕ: Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

Vanguard стана последната компания, която се изтегля от страната. Втората по големина фирма за управление на активи в света след BlackRock заяви пред CNN в понеделник, че цели да затвори офиса си в Шанхай след декември 2023 г. Напускането беше обявено за първи път от Bloomberg в четвъртък, цитирайки неназовани източници.

Компанията заяви, че е продала своя дял в съвместното си предприятие с местния партньор Ant Group миналия месец, като част от напускането. Vanguard потвърди пред CNN, че е подписал споразумения за изтегляне с около 10 души, целият останал персонал, в Шанхай. „В бъдеще Vanguard ще даде приоритет на глобалния си бизнес в региони, в които предлагаме собствени инвестиционни продукти и услуги“, гласи изявление на компанията.

"Дим и огледала"

Снимка: iStock

Пекин се опитва да спре изтичането на капитал предвид нарастващите икономически предизвикателства. Но тези усилия изглежда не успяват да убедят инвеститорите.

Китайското международно изложение за внос (CIIE), ежегодно събитие, започнато от президента Си Дзинпин през 2018 г., за да представи Китай като отворен пазар и да подобри търговските му връзки, започна в неделя. Но Търговската камара на ЕС в Китай го разкритикува миналата седмица като демонстрация.

„Европейските фирми се разочароват, тъй като символичните опити заемат мястото на осезаемите резултати, нужни за възстановяване на бизнес доверието“, гласи изявлението на Камарата от петък.

„CIIE първоначално беше замислен като демонстрация на програмата за отваряне и реформи на Китай, но досега се оказа до голяма степен „дим и огледала“ (затъмняването или разкрасяването на истината за ситуация с подвеждаща или неуместна информация), заяви в изявлението Карло Д’Андреа, вицепрезидент на камарата.

Другите усилия на Пекин за увеличаване на икономическия растеж още не са дали резултати.

В края на миналия месец законодателният орган на Китай одобри държавни облигации за 1 трлн. юана (137 млрд. долара) в подкрепа на икономиката. Облигациите ще се използват главно за финансиране на инфраструктурни проекти.

Снимка: iStock

Държавният инвестиционен фонд също купи акции миналия месец, за да стимулира отслабения фондов пазар на страната – сред най-зле представящите се в света тази година.

През септември китайското правителство смекчи капиталовия контрол в два от най-големите градове в страната – Пекин и Шанхай, за да позволи на чужденците да пренасят парите си свободно в и извън страната.

Народната банка на Китай също се срещна с редица водещи западни компании този месец, включително JPMorgan, Tesla и HSBC, като обеща да отвори допълнително финансовата индустрия и да „оптимизира“ оперативната среда за задгранични компании.

ОЩЕ: Западни компании обръщат гръб на Китай, пренасочвайки инвестициите си към други развиващи се пазари

Но според анализатори глобалните инвеститори остават предпазливи заради нарастващия контрол на Китай върху западните компании и структурното забавяне.

Проучване от септември на Американската търговска камара в Шанхай показа, че само 52% от респондентите са оптимисти за своите 5-годишни бизнес перспективи, най-ниското ниво от началото на проучването през 1999 г. През предходините години проучването показва, че резултатите са 55% през 2022 г. и 78% през 2021 г.

Източник: CNN 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

Ще измести ли Индия затруднения Китай на картата на световната икономика? 

Задава се пикът в търсенето на изкопаеми горива, Китай отново променя световната енергийна система

Европа стяга алтернатива на китайския "Един пояс, един път“

Войната в Украйна и Израел: Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички