Чуждият бизнес плавно, но все по-уверено изтегля инвестициите си от Китай


Чуждият бизнес плавно, но все по-уверено изтегля инвестициите си от Китай
Снимка: iStock

2970

От няколко години насам "фабриката на света", както всички наричат Китай, следи с внимание, но без да го афишира, един изключително обезпокоителен феномен - западните компании плавно, но все по-бързо изтеглят инвестициите си от страната.

Едва миналата седмица обаче този процес придоби застрашителни размери. Според официални данни, цитирани от Би Би Си и други световни медии, през периода юли-септември за пръв път от 1998 г., т.е. откогато изобщо се води подобна статистика, Китай регистрира дефицит в чуждите инвестиции. При това във впечатляващ размер - 11,8 милиарда долара. Казано простичко - чуждите компании предпочитат да изнасят печалбите си от Китай, а не да ги реинвестират обратно в страната, както масово правеха допреди пандемията.

Обективни обяснения

Процесът, разбира се, има обективни обяснения - икономиката на Китай накуцва, а възстановяването й след пандемията е далеч под желаните темпове, геополитическото напрежение по оста със САЩ расте, а лихвените проценти допълнително забавят икономическите процеси, пише БТА.

Още: Преките чуждестранни инвестиции във втората по големина икономика удариха 25-годишно дъно

"Опасенията, свързани с геополитическите рискове, вътрешната политическа несигурност и бавният растеж, карат компаниите да търсят алтернативни пазари", казва Ник Маро от "Икономист интелиджънс юнит".

"Китай се сблъсква с нисък икономически растеж и трябва да направи корекции", посочва говорител на швейцарския производител на машини за промишлеността "Йорликон" , който през миналата година е изтеглил от Китай 250 милиона франка (277 милиона долара). "През 2022 г. бяхме една от първите компании, които открито и прозрачно обявихме, че очакваме икономическото забавяне в Китай да засегне бизнеса си", посочи още говорителят. "Впоследствие започнахме своевременно да вземаме мерки, за да намалим въздействието на това забавяне върху компанията".

Още: Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

Според Маро много от компаниите, работещи в Китай, търсят начин да диверсифицират бизнеса си, тъй като напрежението със САЩ не спада, но все пак те не са готови да се изтеглят от страната. "На този етап не виждаме много компании да се изтеглят от Китай. Много мултинационални фирми са на този пазар от десетилетия и нямат желание да се оттеглят, след като са отделили 20, 30 или 40 години, за да се утвърдят. Но когато става дума за нови инвестиции или за реинвестиране, те са на различно мнение", посочва анализаторът.

Проблем са лихвите

Проблем за западните компании се оказват и лихвените проценти. Докато в САЩ и Европа те се покачиха значително през последните две години, Китай намали лихвите, за да подкрепи икономиката си и най-вече - затъналия в проблеми и дългове сектор на недвижимите имоти. В резултат през настоящата година юанът загуби около 5 на сто от стойността си спрямо долара и еврото.

Така се оказа, че вместо да реинвестира приходите от Китай обратно в страната, бизнесът предпочита да изнася парите, посочва Европейската търговската камара в Китай. "Компаниите, реализирали сериозни печалби и оказали се с излишък от средства, все повече ги прехвърлят в чужбина, където могат да реализират по-висока инвестиционна възвращаемост в сравнение с Китай", казват от камарата.

Според президента на камарата Михаел Харт някои компании изтеглят средства от Китай като "част от техните дългосрочни цикли на теглене на печалби, след като проектите им достигнат определен мащаб и рентабилност". "Това не означава непременно, че те са недоволни от ситуацията в страната, а по-скоро, че техните инвестиции тук са дали резултат", казва още Харт.

Пекин отрича

Пекин обаче отрича да има изтичане на капитали, а министерството на търговията твърди, че страната продължава да привлича "като магнит" чуждите инвестиции. Само за първите девет месеца на годината преките чужди инвестиции са достигнали "най-високото си ниво" за всички времена от 1 трилион юана (137 милиарда долара), посочва министерството.

Размерът на китайската икономика е такъв, че е лесно да се намерят данни, подкрепящи и тази теза, и обратната. Пекин отдавна се оплаква от негативните наративи за икономиката на страната и прави каквото може, за да заглушава критичните гласове и да омаловажава неудобни факти, като например извършените наскоро обиски на чужди консултантски компании.

А междувременно инвеститорите ще продължават да насочват парите си към пазари, на които могат да реализират големи (или сигурни) печалби

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички