Henkel се отказа от деността си в Русия и напуска местния пазар


Henkel се отказа от деността си в Русия и напуска местния пазар
Снимка: iStock

3142

Германската компания Henkel подписа споразумение за продажба на активите си в Русия за 54 млрд. рубли на консорциум от местни финансови инвеститори, включващ компаниите Augment Investments, Kismet Capital Group и Elbrus Services. Това гласи съобщение на Henkel, цитирано от ТАСС.

„Henkel подписа споразумение за продажба на руските си активи с консорциум от местни финансови инвеститори. През април 2022 г. Henkel реши да продаде бизнеса си в Русия“, се казва в изявлението.

Сумата по сделката възлиза на 54 млрд. рубли (около 600 млн. евро). Вече са получени всички необходими одобрения от държавните органи на Русия и се очаква сделката да приключи скоро.

От Elbrus Capital обаче коментират пред ТАСС, че фондовете Elbrus Capital и други структури от групата и съоснователите на Elbrus Capital Александър Савин и Роб Телен, не участват в придобиването на бизнеса на Henkel в Русия. „Също така ви информираме, че Elbrus Services, спомената в съобщението на Henkel като един от членовете на консорциума, не е част от групата Elbrus Capital“, се посочва в изявлението на руската инвестиционна компания.

Същевременно според източник на ТАСС Elbrus Services, спомената в съобщението Henkel, е бизнес структура на Дмитрий Крюков, един от съоснователите на Elbrus Capital.

В началото на март Henkel обяви в свой документ, че очаква да завърши продажбата на бизнеса си в Русия през първото тримесечие на 2023 г. На 19 април 2022 г. компанията обяви, че предвид ситуацията в Украйна, е решила да се откаже от бизнеса в Руската федерация. Същевременно Henkel увери, че 2500 нейни служители ще продължат да работят по време на подготовката за напускане на Русия.

Компанията произвеждаше лепила, перилни препарати, козметика и продукти за лична хигиена в 11 завода в Руската федерация. Впоследствие компанията прекрати всички инвестиции, както и рекламна и спонсорска дейност в Русия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия измисли нов начин да взима пари от западните компании

Mercedes продава активите си в Русия

Продадоха в Русия третата най-скъпа в света верига ресторанти за бързо хранене

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички