Икономиката на Украйна се насочва към тежка 2024 година


Икономиката на Украйна се насочва към тежка 2024 година
Снимка: iStock

1883

Изпадналата в затруднение икономика на Украйна може да издържи следващите няколко месеца до пристигнето на следващия транш от чуждестранна помощ, но 2024 г. със сигурност ще бъде по-трудна от 2023 г. и Киев ще трябва да разчита повече на собствените си ресурси, предава Reuters.

Украйна се надява да покрие бюджетния дефицит от 43 млрд. долара за следващата година най-вече с чуждестранна финансова помощ, включително 18,5 млрд. евро от ЕС и над 8 млрд. долара от пакет на САЩ, който също включва жизненоважна военна помощ.

И двата пакета бяха блокирани досега - от републиканците в Конгреса на САЩ и от Унгария в ЕС. В крайна сметка обаче трябва да бъдат приети, въпреки че около американски транш все още остават някои въпросителни, според икономисти и чуждестранни дипломати.

Откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., Киев насочи всичките си приходи към отбраната и армията, докато разходите за всичко – от пенсии до социални плащания, бяха покрити от десетки милиарди долари чуждестранна помощ.

Киев може да изпадне в недостиг на няколко милиарда долара за нуждите си от финансиране през 2024 г., но недостиг от 10 млрд. долара би създал проблеми за макроикономическата стабилност и програмата на МВФ, казва Олена Билан, главен икономист на Dragon Capital.

МВФ, който одобри нов транш от 900 млн. долара този месец, изисква твърди финансови гаранции за следващите 12 месеца, така че потенциален спад на външното финансиране може да постави програмата му под въпрос.

Резервите на Украйна

„Правителството разполага с ликвиден резерв за януари и февруари“, коментира Юрий Хайдай, старши икономист в украинския Център за икономическа стратегия.

Запълването на зейнала дупка в бюджета може да принуди Украйна да увеличи данъците, което би било контрапродуктивно за икономиката, или дори да печата пари за бюджета, което също би довело до рискове, смята Билан.

Гуверньорът на централната банка Андрий Пишний даде да се разбере, че печатането на пари би било крайна мярка, която те не планират да използват тази година.

Украйна трябва да намери и начин да преструктурира около 20 млрд. долара международен дълг през 2024 г., след като притежателите на държавни облигации се съгласиха на 2-годишно замразяване на плащанията през август 2022 г.

Финансовият министър Сергей Марченко каза, че правителството се надява да осигури изцяло чуждестранно финансиране през 2024 г., но добави, че ако войната продължи по-дълго, тогава сценарият ще включва необходимост от адаптиране към новите условия.

Икономически ръст, но съпроводен с големи рискове

Икономиката на Украйна е на път да нарасне с около 5% тази година, след като миналата се сви с почти 1/3. Инфлацията в страната падна до едноцифрено число, чуждестранните резерви са близо до исторически върхове и тази година чуждестранната помощ пристига редовно.

Украинският бизнес и чуждестранният бизнес се адаптираха към новите военновременни реалности, като някои дори обявиха нови производствени мощности в централните и западните региони, които са далеч от боевете.

Nestle инвестира 40 млн. швейцарски франка (около 46 млн. долара) в ново предприятие в западен регион Волин, докато германският гигант за производство на лекарства към пестициди Bayer планира да инвестира 60 млн. евро от 2023 г. нататък в производството на царевични семена в централен регион Житомир.

Но въпреки скромните признаци на възстановяване през тази година, украинската икономика, силно зависима от суровините, все още е по-малка, отколкото беше преди войната, а рисковете остават високи.

Милиони украинци остават в чужбина, след като бягат от руската инвазия. Това кара много фирми да се оплакват от недостиг на работници, особено за висококвалифицирани позиции.

Икономиката е възпрепятствана от опитите на Русия да блокира Черно море, въпреки че украинският корабен маршрут, създаден напук на Москва това лято, помогна на износа на суровини и може видимо да повиши растежа през следващата година, казват още икономистите.

Националният институт по аграрна икономика съобщава, че проблемите с транспорта и логистиката са довели до спад от 7% на годишна база в износа на селскостопански продукти през ноември и са увеличили разходите за внос на храни. Храната представлява 60% от износа на Украйна.

Какви са прогнозите?

Базираната в Киев инвестиционна къща ICU предвижда забавяне на икономическия растеж до 5% през 2024 г. след 5,8% тази година, като инфлацията се очаква да се повиши. Dragon Capital очаква БВП да нарасне с около 4% през 2024 г. и с 5,2% тази година.

Киев със сигурност ще остане зависим от чуждестранно финансиране, въпреки опасенията, че западната финансова подкрепа може да намалява, казаха икономисти.

„Дефицит, преди чуждестранна помощ и заемите, ще продължи да надвишава 10% от БВП поне до 2027 г. и да пада под 5% едва след 2030 г.“, гласи анализът на ICU.

Търговският дефицит на Украйна нарасна до 22,3 млрд. долара през първите 10 месеца на 2023 г. – рекордно високо ниво, което илюстрира как вносът нараства, докато износът остава слаб.

По-рано този месец финансовият министър Марченко призова обществеността да намали потреблението на вносни стоки. Той каза, че поставянето на икономиката на бойна нога означава не само изграждане на военната индустрия, но и разбиране на ситуацията от страна на обществото.

„Тази реалност ще трябва да бъде коригирана, ако искаме да преминем на военна основа. Това е ограничение на общественото потребление. Ако ние не си направим изводи, икономиката ще си ги направи сама, по правило доста бързо и болезнено“, добави още министърът.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕБВР удвоява кредитирането на Украйна

Как украинската икономика се справя с войната?

H&M отново отваря магазините си в Украйна

Колко струва войната на Украйна?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички