Икономист: До 12 месеца ще започне рецесия


Икономист: До 12 месеца ще започне рецесия
Снимка: Oleg Gamulinskiy / Pixabay

18270

До 12 месеца вероятно ще започне рецесия – първо в САЩ, след това и в ЕС, прогнозира в подкаста на БНР "На всяка цена" Стоян Панчев, съосновател на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). Според него следващите 10 години ще са белязани с висока инфлация. "Предстоят трудни години за световната икономика", заяви икономистът, като според него решението е скъсени вериги за доставки. По думите му не е изненада и поредната политическа криза у нас, тъй като сме свидетели на пълно пренареждане на политическите настроения. Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

Цената на политическата криза у нас?

Според експерта от настоящата политическа ситуация в България може да се извлекат и позитиви. Като изявен противник на влизането на страната в Еврозоната, единият от тях е запазването на валутния борд. "Благодарение на борда са невъзможни прекомерните харчове", категоричен е Панчев. По думите му независимо кое е правителството, то би направило предизборна актуализация на бюджета, защото ни и предстои нов парламентарен вот. И добави, че предложените от кабинета антикризисни мерки са проинфлационни.

България отблъсква чуждестранните инвеститори

Предвид войната в Украйна политическата криза разваля още повече инвестиционната привлекателност на страната ни. А по думите му тя може да се възползва от нишите на скъсяването на веригите за доставки. Друг негатив е, че от десетилетия не могат да се решат структурни проблеми в икономиката ни, като застаряващото население, което не може да потребява много. Това прави България още по-непривлекателна за чуждестранните инвеститори. Големи френски компании местят заводите си от Китай в България?

Ще отидат ли парите от Плана за възстановяване дарение за Украйна?

Една от идеите, според Стоян Панчев, е да се пренасочат парите за българския План за възстановяване и устойчивост към Украйна. Така по думите на експерта, ще се помогне на Киев да плаща за функционирането на държавата – т.е. за разходи като поддържане на здравната, социалната, пенсионната и образователната система, но не помощ за купуване на военно оборудване. Ако страната ни не получи пари по Плана за възстановяване, няма да има необходимост да участва в погасяването на общоевропейския дълг, чрез който се финансират плановете на всички страни членки. Кой е най-големият риск за световната финансова система според Фед?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Прехвърлянето на заводи от Китай в Европа ще струва скъпо

България и Източна Европа могат да спечелят след кризата с Covid-19

Инфлацията в САЩ - близо до 41-годишен връх

Бързото поскъпване на долара е риск за световната икономика

Фед на САЩ повиши основната американска лихва с 50 базисни пункта

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички