JPMorgan: Индия е нашият пазар №1 в Азия


JPMorgan: Индия е нашият пазар №1 в Азия
Снимка: iStock

1677

Индия е водещият избор на JPMorgan в Азия и един от любимите пазари на банката в световен мащаб. Това заяви пред CNBC Миксо Дас, стратег за дялово инвестиране в Азия в JPMorgan.

„Това е нашият пазар №1 в този момент“, казва той, подчертавайки, че южноазиатската нация ще продължи да бъде във възход, тъй като компаниите все повече приемат стратегията „Китай плюс едно“.

Въпреки че Виетнам също е силен претендент за компании, които искат да създадат производствени мощности, „Индия има достатъчен размер и мащаб, за да замени напълно или да увеличи вида капацитет, който глобалните инвеститори и глобалните производители изглежда искат“, казва Дас.

Apple отвори първите си магазини за продажба на дребно в Индия през април и започна да произвежда iPhone 15 в страната през август, подхранвайки оптимизма, че други големи компании също ще гледат на Индия като на благоприятна дестинация за производство.

Снимка: iStock

Компаниите, които вече имат база в Индия, също разширяват производствения си капацитет. Най-големият производител на автомобили в страната – Maruti Suzuki, обяви миналата седмица, че ще инвестира 4,2 млрд. долара в изграждането на втора фабрика в Индия.

Дори виетнамският производител на електрически автомобили VinFast заяви по-рано този месец, че цели да похарчи около 2 млрд. долара за създаване на фабрика в Индия.

Всичко това подкрепи нагласите на инвеститорите, които така или иначе бяха добри, след като индийският фондов пазар се очерта като един от най-добре представилите се в Азия миналата година.

Докато Индия остава фаворит на JPMorgan, икономиката на Китай се забави и нейните фондови пазари отбелязаха годишен спад за трета поредна година през 2023 г. Все още обаче може да има зони на растеж.

Снимка: iStock

Имаше периоди на „тактически рали“ на китайския пазар, но „те просто не се задържаха“, каза Дас, като уточни, че доверието на домакинствата остава „изключително ниско и инвестирането в пазара на акции е едно от последните неща, за които те мислят“.

Чуждите инвеститори едва ли ще се върнат тази година.

„Чуждите пари са изключително ненадеждни и не изглежда, че можем да определим 2024 г. като година, в която чуждестранните инвеститори се завръщат агресивно на китайския пазар“, казва Дас.

„Ще отнеме по-дълъг период на възстановяване, за да се подобри бизнес доверието“, преди инвеститорите да видят „по-здрав“ китайски пазар през годината, добави той.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще измести ли Индия затруднения Китай на картата на световната икономика?

Индия изпревари Хонконг и стана седмият по големина фондов пазар в света

Западни компании обръщат гръб на Китай, пренасочвайки инвестициите си към други развиващи се пазари

Може ли Индия да забогатее и едновременно с това да постигне енергиен преход?

Най-големите страни, потребителки на въглища в света, няма да се откажат от изкопаемите горива скоро

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички