Индия изпревари Хонконг и стана седмият по големина фондов пазар в света


Индия изпревари Хонконг и стана седмият по големина фондов пазар в света
Снимка: iStock

4614

Индийският фондовия пазар изпревари по стойност този на Хонконг и се превърна в седмия по големина в света на фона на насрасналия оптимизъм за перспективите пред икономиката на страната, пише CNBC.

Към края на ноември общата пазарна капитализация на Националната фондова борса на Индия е достигнала 3,989 трлн. долара спрямо 3,984 трлн. долара за Хонконг, сочат данни на Световната федерация на фондовите борси.

Индийският индекс Nifty 50 достигна нов рекорд във вторник. Той е нараснал с 16% досега от началото на годината и се насочва към осми пореден годишен ръст. За сметка на това, хонконгският бенчмарк Hang Seng е надолу със 17% от началото на годината.

Индия изпъква сред пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион тази година. Нарасналата ликвидност, по-голямото местно участие и подобряването на динамиката в глобалната макроикономическа среда под формата на спадаща доходност на американските облигации подкрепят фондовите пазари в страната.

Снимка: iStock

Най-гъсто населената страна в света се насочва и към парламентарни избори догодина, като анализатори прогнозират, че те може да донесат още една победа за управляващата националистическа индийска народна партия (Бхаратия Джаната).

„За пароламентарните избори, обществените допитвания и неотдавнашните местни избори показват, че сегашното правителство на Индийската нардона партия може да си осигури решителна победа, която може да предизвика ръст през първите 3-4 месеца на годината благодарение на очакванията за приемственост на политиката“, коментират стратези от HSBC в бележка.

ОЩЕ: Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

Според тях банките, здравеопазването и енергетиката са секторите с най-добри позиции за следващата година.

Сектори като автомобилния, търговия на дребно, недвижимите имоти и телекомите също са относително добре позиционирани за 2024 г., а бързооборотните потребителски стоки, комуналните услуги и химическата индустрия са сред секторите, за които HSBC смята, че са в неблагоприятно положение.

Хонконг изостава

Хонконгският индекс Hang Seng е напът да отбележи четвърта година на спад и да се превърне в най-слабо представилия се индекс сред големите фондови пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Миналата седмица Moody's понижи прогнозите си за Хонконг от стабилни на негативни, като се позова на финансовите, политически, институционални и икономически връзки на града държава с континентален Китай. Рейтингът беше намален малко след като Moody's понижи и прогнозите си за кредитния рейтинг на Китай от стабилен на негативен.

В началото на ноември хонгконгското правителство обяви, че очаква икономиката да нарасне с 3,2% през 2023 г., спрямо прогнозата му за ръст на БВП с 4-5%, обявена през август.

Снимка: iStock

Правителството на града държава предупреди, че нарастващото геополитическо напрежение и затегнатите финансови условия продължават да натежават върху инвестициите, износа на стоки и нагласите към потреблението. Доверието на потребителите в Хонконг също отслабва.

„Икономиката на Хонконг се насочва към меко кацане през 2024 г., като се очаква годишният реален ръст на БВП да се забави до около 2% спрямо 3,5% през 2023 г.“, обявиха икономисти от DBS.

„От централно значение за възстановяването е съживяването на туризма, от континенталната част, което ще подсили секторите на търговия на дребно и кетъринга“, отбелязаха те.

Китай си постави цел за растеж от 5% през 2023 г. БВП за третото тримесечие нарасна с 4,9%, засилвайки надеждите, че втората по големина икономика в света ще отговори или дори ще надмине очакванията.

Източник: CNBC 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Може ли Индия да забогатее и едновременно с това да постигне енергиен преход?

Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

Ще измести ли Индия затруднения Китай на картата на световната икономика?

В тази голяма икономика обсъждат 70-часова работна седмица

Светът се подготвя за най-големия недостиг от 20 години на основна храна за над 50% от населението

Tesla ще удвои авточастите, произведени в Индия

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички