Светът се подготвя за най-големия недостиг от 20 години на основна храна за над 50% от населението


Светът се подготвя за най-големия недостиг от 20 години на основна храна за над 50% от населението
Снимка: iStock

2089

Светът се подготвя за най-значителния недостиг от 20 години на основна храна за повече от половината население - ориза, пише CNBC.

Забраната за износ на ориз от Индия дава отражение на световните оризови пазари, заплашвайки продоволствената сигурност, ако развиващите се страни не могат да си позволят, или нямат достъп до ориз.

„Единственият недостиг в момента наистина би бил индийският бял, дългозърнест ориз с лошо качество, който доставят до много страни в Африка и Югоизточна Азия. И когато въведоха забраната, това се отрази първо и най-тежко на тези развиващи се страни“, заяви Питър Бахман, вицепрезидент по политиката и държавните въпроси пред CNBC.

ОЩЕ: Производител №1 ограничава основна храна за над 50% от населението в света

Първо, Индия забрани износа на натрошен ориз и наложи 20% мито върху износа на някои сортове ориз през септември 2022 г. След това през юли 2023 г. забрани износа на своя бял, дългозърнест ориз.

Снимка: iStock

„Индия е страна, която страда от значителна продоволствена несигурност, така е разбираемо страната да иска да осигури наличност на основната храна първо за себе си“, отбелязва Уил Флетър, вицепрезидент по операциите и стратегията в ClimateAI, пред CNBC.

Но по думите му има и компромис с това.

Износът на ориз от Индия съставлява 40% от пазара, така че всякакви забрани за износ оказват сериозно влияние върху световните цени.

ОЩЕ: Цените на основна зърнена култура растат по целия свят

Цените на ориза скочиха с между 15% и 20%, като достигнаха най-високата си стойност от почти 12 години, според Международния институт за изследване на хранителната политика.

„[Индия] се опитва да осигури достатъчно ориз на своите вътрешни пазари, така че цените им да паднат за потребителите“, отбеляза Бахман.

Снимка: iStock

Част от проблема е, че въпреки нарастващите разходи за енергия и торове, спрямо други селскостопански стоки, пазарните цени на ориза остават относително стабилни.

Производителите на ориз в САЩ са изправени пред същите нестабилни цени на ориза. „Нашите фермери ще се изправят срещу всеки производител на ориз. Но те не могат да се конкурират с чуждите правителства“, заяви Майкъл Клайн, вицепрезидент по комуникациите и вътрешната промоция в USA Rice.

Когато оризовите ферми в САЩ се бореха да останат на печалба, тъй като глобалните цени на ориза не съответстваха на нарастващите разходи за суровини, Конгресът прие финансиране в размер на 250 млн. долара.

„Тези програми съществуват само за да спрат фермерите да пропаднат, защото това би било огромно бедствие“, заяви Клайн.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на ориза нараснаха до близо 12-годишен връх

Пробелмът се задълбочава: Пазарите за ориз са на прага на нови сътресения

Цените на основна храна скочиха до 3-годишен връх

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички