Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19 за богатите страни


Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19 за богатите страни
Снимка: istock

3757

Страните от Г-7 ще губят по 5 трилиона долара годишно до 2050 г., ако температурите се повишат с 2.6°C. Икономиките на богатите страни ще се свият два пъти повече, отколкото в кризата от Covid-19, ако не успеят да се справят с нарастващите емисии на парникови газове, съобщава The Guardian, цитиран от БГНЕС.

Страните от Г-7 - най-големите индустриализирани икономики в света - ще губят 8.5% от БВП годишно, или близо 5 трлн. долара от икономиките си в рамките на 30 години, ако температурите се повишат с 2.6 градуса, сочат изследвания на Oxfam и Swiss Re Institute. Икономиките на страните от Г-7 са се свили средно с около 4.2% при пандемията от коронавируса, а икономическите загуби от климатичната криза до 2050 г. ще бъдат приблизително от мащаба на два пъти по-голямо страдание от подобна криза всяка година, според изследването. Икономиката на Обединеното кралство би губила 6.5% годишно до 2050 г. при настоящите политики и прогнози, в сравнение с 2.4%, ако целите на Парижкото споразумение за климата бъдат изпълнени.

Други държави ще бъдат засегнати много по-зле, като Индия, чиято икономика ще се свие с една четвърт поради повишаване на температурата с 2.6 градуса, Австралия ще претърпи загуба от 12.5%, а Южна Корея ще загуби близо една десета от своя икономически потенциал.

Лидерите на страните от Г-7 - Великобритания, САЩ, Япония, Канада, Франция, Германия, Италия, както и ЕС, ще се срещнат в Корнуол в петък, за да обсъдят глобалната икономика, ваксините за Covid, данъците върху бизнеса и климатичната криза. Моделирането от застрахователната компания Swiss Re е взело предвид прогнозните преки въздействия от изменението на климата като екстремни метеорологични условия - суши и наводнения, както и ефектите върху производителността от селското стопанство, здравето и топлинния стрес.

Джером Хегели, главен икономист на групата в Swiss Re, заяви: „Изменението на климата е дългосрочният риск номер едно за световната икономика и да останем там, където сме, не е опция - имаме нужда от повече напредък от страна на Г-7. Това означава не само задължения за намаляване на CO2, но и подпомагане на развиващите се страни, това е изключително важно."

Той каза, че ваксините за Covid-19 също са ключов начин за подпомагане на развиващите се страни, тъй като техните икономики са силно засегнати от пандемията и ще се нуждаят от помощ за възстановяване по зелен път, вместо чрез стимулиране на изкопаемите горива. Специалистът установи, че политиките и обещанията на правителствата за намаляване на емисиите на парникови газове все още са недостатъчни за постигане на целите на Парижкото споразумение. Освен че ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7, Великобритания ще бъде домакин и на жизненоважните преговори за климата на ООН, наречени Cop26, този ноември в Глазгоу.

Преди тези преговори Великобритания призова всички страни да излязат с по-строги ангажименти, за да постигнат целите за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2°С и за предпочитане не повече от 1.5°С над прединдустриалните нива. Долната граница се отдалечава все повече, тъй като се очаква емисиите на парникови газове да скочат рязко тази година, с втория най-висок скок в историята, поради отскока от рецесията заради Covid-19 и нарастващото използване на въглища.

Дани Шрискандараджах, главен изпълнителен директор на Oxfam GB, каза: „Климатичната криза вече опустошава живота в по-бедните страни, а най-развитите икономики в света не са имунизирани. Правителството на Обединеното кралство има възможност да поведе света към по-безопасна и по-жизнена планета за всички нас“.

Водещи фигури в климатичната дипломация заявиха, че министър-председателят Борис Джонсън трябва да „овладее” преговорите на ООН, за да осигури техния успех, като решението за намаляване на чуждестранната помощ от 0.7% на 0.5% от БВП, и въпроси като нови лицензи за петрол и газ за Северно море, стимули за електрически превозни средства и разширяване на летищата, подкопаха зелените обещания на правителството. Десетки консерватори планират да опитат да принудят правителството да отстъпи от съкращенията за помощта при ключово гласуване днес. Раздорът и нарастването на случаите на Covid от новите варианти на вируса заплашват да засенчат онова, което Джонсън се надяваше да бъде агитираща среща, отбелязваща успеха на ваксините и полагаща основите на успешна Cop26 в Глазгоу този ноември.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички