КЗК против инициатива на икономическото министерство за по-ниски цени на някои хранителни стоки


КЗК против инициатива на икономическото министерство за по-ниски цени на някои хранителни стоки
Снимка: iStock

1646

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала становище, че инициативата на икономическото министерство за по-достъпни цени на храни от първа необходимост, ограничава ценовата конкуренция между търговците на дребно у нас, става ясно от съобщение на Министерство на икономиката и индустрията.

След проведени срещи с представители на хранителните вериги на национално и регионално ниво Министерството на икономиката и индустрията постигна принципно съгласие за включване в инициативата „Достъпно за вас“ на представителите на търговските вериги в страната, посочват от икономическото ведомство.

Инициативата цели българските потребители да получат около 50 продукта от малката потребителска кошница на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас. Тя е на принципа на доброволното партньорство в синхрон между държавата и бизнеса. В процеса на разговори постъпиха и множество запитвания за включване в инициативата и от нехранителни вериги, както и на представители на аптечни вериги, пише в съобщението.

Въпреки, че инициативата не задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а напротив стимулира конкуренцията между тях в определени хранителни групи, беше поискано и становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), посочват от Министерство на икономиката.

От полученото становище в министерството става ясно, че „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“, пише в съобщението.

КЗК посочва още, че „стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“.

Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“.

„Министерството на икономиката няма да се откаже да търси решения, чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас“, коментира министър Богданов, цитиран от пресцентъра на министерството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Италия също съгласува с местни търговци на дребно таван на цените на основни стоки

Храните на едро за българския пазар поскъпват, докато тези за износ поевтиняват

Близо 9% ръст в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия през юли

Оборотът в търговията на дребно у нас без изменение в разгара на лятото

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички