Независимост от Китай: САЩ отпусна 2,8 млрд. долара за добив на минерали за EV батерии


Независимост от Китай: САЩ отпусна 2,8 млрд. долара за добив на минерали за EV батерии
Снимка: Shutterstock

2812

Администрацията на Байдън съобщи, че отпуска безвъзмездно средства в размер на 2,8 млрд. долара за стимулиране на производството на батерии за електрически превозни средства в САЩ и минералите, използвани за тяхното производство, като част от опита на страната да се откаже от вноса от Китай.

Albemarle Corp е сред 20-те производствени и преработвателни компании, които получават безвъзмездни средства от Министерството на енергетиката на САЩ за добив на литий, графит и никел в страната, изграждане на първото широкомащабно съоръжение за обработка на литий в САЩ, построяване на съоръжения за изграждане на катоди и други части на батерии, и разширяване на рециклирането на батерии.

Безвъзмездните средства ще бъдат разпределени за проекти в най-малко в 12 щата и са последното усилие на администрацията на Байдън в опит да намали зависимостта на страната от Китай и други страни за градивните елементи по пътя към зелената енергия. Китайските производители на батерии рязко вдигат цените

„Тъй като светът преминава от икономика с изкопаеми горива към икономика, захранвана с чиста енергия, ние не можем да търгуваме със зависимостта от петрол от автократи като руския президент Владимир Путин и със зависимостта от важни минерали от Китай“, посочи високопоставен служител на администрацията.

Получателите на финансиране са избрани от управителния комитет на Белия дом и координирани от Министерството на енергетиката с подкрепата на Министерството на вътрешните работи.

Средствата се разпределят на редица компании, някои от които биха могли да финансират и сами проекти, а за други тези безвъзмездните средства ще са финансов спасителен пояс за по-нататъшно развитие на плановете си в САЩ. Финансирането обаче не облекчава предизвикателствата при издаване на разрешителни, пред които са изправени някои в минната индустрия. Германската BASF ще прави компоненти за батерии в Китай

Albemarle

Albemarle трябва да получи 149,7 млн. долара за изграждане на съоръжение в Северна Каролина за лека обработка на скали, съдържащи литий от мина, която се стреми да отвори отново. Целта е след това съоръжението да захранва отделен завод някъде в югоизточната част на САЩ, за който компанията съобщи през юни, че ще произвежда толкова литий за EV батерии, колкото цялата компания произвежда към момента.

Albemarle, която добива литий и в Австралия и Чили, подчерта, че тази безвъзмездна помощ „увеличава скоростта на обработка на литий и намалява емисиите на парникови газове от транспортирането на суровини на дълги разстояния“.

Piedmont Lithium

Piedmont Lithium получава 141,7 млн. долара за изграждане на собствено съоръжение за обработка на литий в Тенеси, където първоначално компанията ще обработва метал от Квебек и Гана. Плановете на Пиемонт да построи литиева мина в Северна Каролина срещнаха силна съпротива.

Акциите на Piedmont нараснаха със 7,5%, след като Reuters разпространи новината за отпуснатото финансиране. Пиемонт не даде коментар. Най-големите банки вложили $3,8 трлн. в изкопаеми горива въпреки климатичните промени

Talon Metals Corp

Talon Metals Corp ще получи 114,8 млн. долара за изграждане на преработвателен завод в Северна Дакота в промяна на стратегията за компанията, която има сделка за доставка на никел с Tesla. Сега Talon цели да извлече скала от подземната мина в Минесота и да я изпрати за преработка до съоръжение в Северна Дакота, което ще бъде частично финансирано от субсидията.

От Talon заявиха, че безвъзмездните средства са „признание, че добивът на местен никел и други минерали за батерии е национален приоритет“.

Други грантове включват 316,2 млн. долара за частната Ascend Elements за изграждане на завод за батерийни части, 50 млн. долара за частната Lilac Solutions за демонстрационен завод за т.нар. технологии за директно извличане на литий. Още 75 млн. долара за частната Cirba Solutions за разширяване завод за рециклиране на батерии в Охайо и 219,8 млн. долара на Syrah Technologies LLC, дъщерно дружество на Syrah Resources Ltd, за разширяване на завод за преработка на графит в Луизиана. Батерии, чипове и водород: Франция готви инвестиции за €8 милиарда в Европа

Целта на Байдън

До 2030 г. президентът Джо Байдън иска 50% от всички нови превозни средства, продадени в САЩ, да бъдат електрически или хибридни модели заедно с 500 000 нови зарядни станции за EV. Той не одобри постепенното спиране на продажбите на нови бензинови автомобили до 2030 г. Как ще се промени автомобилният свят до 2040 година

Законодателството, подписано от Байдън през август, определя нови строги изисквания за компоненти на батерията и снабдяване за потребителски данъчни кредити за EV от 7500 долара. Друг инфраструктурен закон на стойност 1 трлн. долара, подписан през ноември 2021 г., отпуска 7 млрд. долара, за да гарантира, че производителите в САЩ имат достъп до минерали и други нужни компоненти за производство на батерии.

Според Белия дом обаче САЩ и съюзниците не произвеждат достатъчно от критичните минерали и материали, използвани в батериите за електромобили. „Китай в момента контролира голяма част от критичната верига за доставка на минерали и липсата на капацитет за добив, обработка и рециклиране в САЩ може да попречи на развитието и приемането на електрически превозни средства и да остави САЩ зависими от ненадеждни чуждестранни вериги за доставки“, обясни Белият дом.

През март Байдън се позова на Закона за отбранителното производство, за да подсили производството и преработката на минерали и такива, използвани за EV батерии. Белият дом също така започна и Американска инициатива за материали за батерии, за укрепване на критичните вериги за доставка на минерали, докато автомобилните производители се състезават да разширят производството на електрически превозни средства и батерии в САЩ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Volkswagen влага над 4 млрд. евро в Китай

Volkswagen изгражда първи завод за батерии за електромобили в Европа

Заплаха или възможност е Tesla за китайските електромобили?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички