Отново тръгват първите камиони с украински хранителни продукти през Полша


Отново тръгват първите камиони с украински хранителни продукти през Полша
Снимка: БГНЕС

2173

Очаква се днес първите камиони, превозващи украински хранителни продукти, като царевица и яйца, да започнат да преминават транзитно през Полша за Нидерландия. Това заяви пред Reuters полски митнически служител, след като тази нощ влязоха в сила нови правила, позволяващи транзитните пратки.

Правилата сложиха край на забраната за внос на украински земеделски продукти, въведена на 15 април, като остави много стоки блокирани на границата между Полша и Украйна.

„Първият конвой от 5 ескортирани камиона, превозващи селскостопанска продукция от граничния пункт Дорохуск, е насочен към Нидерландия“, заяви за Reuters Юстина Пасечинска, говорител на Националната администрация по приходите.

Във вторник Полша се споразумя с Украйна за подновяване на транзита на земеделски продукти посредством пломбирани контейнери, които ще пътуват под конвой.

Конвоите ще се придвижват или до полската граница, или до пристанища, за да бъдат натоварени на кораби, обясниха митническите служители.

Същевременно по думите на украинския вицепремиер Александър Кубраков пристанищата на река Дунав са от ключово значение за украинския износ на земеделски продукти, тъй като зърнената сделка, гарантираща безопасни доставки на зърно през Черно море, „виси на косъм“. Три черноморски пристанища, които първоначално бяха блокирани след началото на войната в Украйна, изнасят зърно от миналия юли в рамките на черноморската зърнена инициатива, за която посредничат Турция и ООН.

Русия твърди, че споразумението изтича на 18 май и не е дала знак, че смята да го удължи. Тя иска Западът да се съгласи да премахне ограниченията върху операциите свързани с плащания, логистика и застраховки, които според нея възпрепятстват собствения ѝ износ, предаде БТА.

Украйна удълбочава канала Бистрое, разположен в делтата на река Дунав и свързва Черно море с ръкава Килия, по който минава границата между Румъния и Украйна, за да увеличи износа на храни от речните си пристанища.

По думите на Кубраков работата по изкопаването на канала е „оперативна“ и Украйна „възстановява канала като алтернативен маршрут за износ на украински селскостопански продукти“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК предлага пакет от мерки заради вноса от Украйна за България и още 4 държави

 

 

Забраната за внос на украински храни в ЦИЕ: Как Русия може да се възползва?

Служебният кабинет забранява вноса на храни от Украйна

България официално спря вноса на зърно от Украйна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички