Потребителските цени в Китай регистрират най-силния си спад от 2009 година


Потребителските цени в Китай регистрират най-силния си спад от 2009 година
Снимка: iStock

1019

Потребителските цени в Китай през януари паднаха с най-серизония си темп за последните 14 години, докато успоредно с цените на едни, засилвайки натиска върху правителството и централната банка да направят повече за съживяването на втората най-голяма икономика в света, предава Reuters.

Китай се бори със забавяне на цените от началото на миналата година, което принуди централната банка да намали лихвените проценти, за да стимулира растежа, и то по време, когато повечето развити икономики бяха фокусирани върху укротяването на високата инфлация.

Индексът на потребителските цени отичта спад от 0,8% през януари спрямо година по-рано, след понижението от 0,3% през декември, показва статистиката. Инфлацията на дребно повишава с 0,3% на месечна база спрямо ръст от 0,1% в предходния месец.

Консенсусните прогмнози на икономисти бяха за спад от 0,5% на годишна база и ръст от 0,4% на месечна база.

Годишният спад на индекса на потребителските цени през януари беше най-големият от септември 2009 г., основно воден от рязъкото поевтиняване на храните, но анализаторите предупреждават, че общият дефлационен импулс в икономиката рискува да окаже дълготраен ефект върху поведението на потребителите.

„Днешните CPI данни показват, че Китай е изправен пред постоянен дефлационен натиск“, казва Живей Жанг, главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Китай трябва да предприеме бързи и агресивни действия, за да избегне риска от дефлационни очаквания да се утвърдят сред потребителите.“

Снимка: iStock

Страната се бори да си възвърне икономическия импулс след пандемията от COVID-19, а инвеститорите продължават да разпордават китайските акции, на фона на задълбочаващата се имотна криза и рисковете, свързани с дълговете на местните правителства.

Глобалното търсене също остава сравнително слабо, като официалните данни показват, че активността в огромния производствен сектор на Китай се свива през януари.

Китайската икономика нарасна с 5,2% през 2023 г., постигайки официалната цел от около 5%, но възстановяването ѝ е много по-нестабилно, отколкото очакваха инвеститорите.

Китайската централна банка в края на януари обяви най-сериозното съкращаване на банковите резерви от 2 години, изпращайки силен сигнал за подкрепа за крехката икономика, но според анализаторите политиците трябва да направят повече, за да повишат доверието и търсенето.

Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, нарасна с 0,4% спрямо година по-рано, което е спад от ръст от 0,6% през декември.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,2% миналата година, пропускайки официалната цел от около 3%, 12-та поредна година, в която инфлацията е под годишните цели.

Снимка: iStock

„Дефлацията се утвърждава“, отбелязва Карлос Казанова, старши икономист за Азия в Union Bancaire Privee в Хонконг в бележка. „Спадът е доказателство за слабото вътрешно потребление. Смятаме, че масовата разпродажба на фондовия пазар е отчасти виновна за спада и свързаното с него потребление“, добави той.

Данните също сочат постоянна фабрична дефлация, което поддържа натиска върху производителите, докато се опитват да възстановят загубения бизнес.

Индексът на цените на производител (PPI) също се понижи през януари с 2,5% спрямо година по-рано след спад от 2,7% през декември, спрямо прогнозата за спад от 2,6% в анкетата на Reuters.

Фабричните цени паднаха с 0,2% спрямо месец по-рано, след спад от 0,3% през декември.

Продължителната индустриална дефлация заплашва оцеляването на по-малките китайски износители, които са вкарани в безмилостни ценови войни за свиващ се бизнес.

„Народната банка на Китай наистина трябва да предостави по-силна политическа подкрепа. Бихме предпочели да видим широкообхватни намаления на лихвените проценти през февруари, но това остава малко вероятно предвид липсата на политическо пространство и проблемите в предаването на политиките“, казва Казанова от Union Bancaire Privee.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Годишният износ на Китай се понижи за първи път от 7 години

Промишленият сектор в Китай през ноември расте с най-бърз темп от близо 2 години

Защо населението на втората по големина икономика в света намалява за втора поредна година?

Moody's понижи кредитната перспектива на Китай до негативна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички