Разкриха точното обвинение срещу Борисов, замесен е и Васил Божков


Разкриха точното обвинение срещу Борисов, замесен е и Васил Божков
Снимка: БГНЕС

22929

Бившият премиер Бойко Борисов е задържан по обвинение, че е изнудвал бизнесмена Васил Божков за 10 процента от оборота на лотарията му. Това съобщава вестник "24 часа", позовавайки се на свой високопоставен източник в МВР. Бойко Борисов е задържан за изнудване, ще преспи в ареста

Лидерът на ГЕРБ бе арестуван снощи след полицейска акция и обиск в дома му в Банкя. Впоследствие политикът бе отведен в следствието от цивилни полицаи.

Борисов е задържан за 24 часа, а досъдебното производство е образувано заради изнудване. За момента се разследва период от 2014 г. насам, но не се изключва и той да бъде променен.

Разследва се и източване на средства от магистрала Хемус, както и отклоняване на евросредства и пране на пари. По обвинението за изнудване Борисов може да получи от една до 6 години затвор и глоба от 1000 до 3000 лева.

Освен дома на Борисов при снощната полицейска акция бяха претърсени и жилищата на бившия финансов министър Владислав Горанов, пиара и медиен съветник на Борисов - Севделина Арнаудова, както и на бившия депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова. Впоследствие Горанов и Арнаудова бяха арестувани. Арест и за Владислав Горанов

МВР все още не е разкрило официалните причини за задържанията и допълнително обърка обществото, като разпространи противоречиви информации, вариращи от злоупотреба с еврофондове до изнудване. Дори адвокатът на бившия премиер - Менко Менков не беше наясно в какво е обвинен.

Припомняме, че в началото на 2020 г. Васил Божков стана мишена на властите, бяха му повдигнати многобройни обвинения, а бизнесът му беше унищожен. Богаташът беше обявен за национално издирване, но успя да избяга в Дубай. Тогава той започна серия от разкрития за връзките си с властта, твърдейки, че в продължение на години е давал десетки милиони левове подкупи на Горанов и Борисов, за да не пречат на бизнеса му. Политиците категорично отричат за подобни връзки с хазартния бос.

Вчера стана ясно, че Божков е дал показания и е изпратил изобличителни материали и до Европейската прокуратура (която обаче не се занимава с подобни криминални казуси, освен ако не са замесени еврофондове), а вероятно и до българското МВР.

По думите на Арнаудова по време на претърсванията в дома ѝ полицаите са търсели именно документи, доказващи връзка между Божков, Бойко Борисов и Горанов. Разследващите най-вероятно са търсели подобни материали и в апартамента на бившия финансов министър.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички