Рязко забавяне на китайския икономически растеж


Рязко забавяне на китайския икономически растеж
Снимка: iStock

3159

Растежът на китайската икономика се забави рязко през третото тримесечие на годината заради недостига на електроенергия, затрудненията във веригите на доставки и големите колебания на имотния пазар, засилвайки по този начин натиска върху управляващите в Пекин да направят повече, за да подпомогнат отслабващото възстановяване. Китай забранява продажбата на коли, задвижвани с изкопаеми горива

Брутният вътрешен продукт на Китай се повиши през третото тримесечие с едва 0,2% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 1,2%, докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за растеж с 0,5 на сто, предаде БНР.

Спрямо година по-рано растежът на БВП на Китай се забави рязко през периода юли - септември до 4,9% от 7,9% през предходното тримесечие при очаквания за растеж с 5,2 на сто. Това е най-слабият растеж от година насам (от третото тримесечие на 2020 г.).

Втората по големина икономика в света е изправена пред няколко големи предизвикателства, включително дългова криза с оглед на сериозните финансови проблеми на голямата компания за недвижими имоти China Evergrande Group, продължаващите закъснения във веригите на доставки и сериозната криза с електроенергията, която срина промишленото производство до най-слабото му ниво от началото на 2020 г., когато обаче бяха налице тежки ограничения заради коронавирусната пандемия.

"Възстановяването на вътрешната икономика все още е нестабилно и неравномерно", заяви говорителят на Националното статистическо бюро на Китай на брифинг в Пекин след представяне на последните данни.

Икономиката на Китай постигна впечатляващо възстановяване от миналогодишния спад, провокиран от Covid-19, благодарение на ефективното ограничаване на коронавируса и активното чуждестранно търсене на промишлени стоки в страната. Но икономическото възстановяване загуби силата си, след като през първото тримесечие на настоящата година БВП скочи с 18,3 на сто. Китайската мечта: Пекин се готви да доминира над света

Загубата на възходящия импулс се потвърждава и от представените от китайската статистика по-слаби данни за индустриалното производство през септември. Производственият растеж се забави до 3,1% на годишна база (най-слаби растеж от март 2020 г.) от 5,1% през август, като производството на стомана се се срина през септември с цели 21,2%, достигайки най-ниско ниво от март 2018 г. най-вече в резултат на енергийния недостиг и наложените поради това принудителни временни спирания в дейността на редица предприятия.

Дълготрайните бизнес инвестиции в Китай пък се повишиха през първите девет месеца на годината със 7,3%, но след растеж с 8,9% през периода януари - август, като инвестициите в недвижими имоти нараснаха с 8,8%, докато инвестициите в инфраструктура се повишиха с едва 1,5 на сто спрямо първите двете месец на 2020 г.

В същото време продажбите на дребно се повишиха през септември с 4,4% спрямо година по-рано след растеж с 2,5% през август. 385 млрд. долара заеми: Китай вкара десетки бедни държави в дългове

Нивото на китайската безработица пък се забави през септември до 4,9% от 5,1% месец по-рано.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички