Русия освобождава яйцата от вносни мита, след като отчете поскъпване и недостиг


Русия освобождава яйцата от вносни мита, след като отчете поскъпване и недостиг
Снимка: iStock

6422

Руският внос на 1,2 млрд. яйца ще бъде освободен от мита за първите 6 месеца на 2024 г., обяви руското министерството на икономиката, за да помогне за овладяване на цените, тъй като в страната има сериозен недостиг, пише Reuters.

Цените на яйцата са се увеличили с над 40% досега тази година, а празните рафтове за яйца в някои московски супермаркети стават все по-често явление. Яйцата остават широко достъпни онлайн и не всички магазини са засегнати.

„Решението цели да балансира вътрешния пазар в кратък срок и да гарантира сигурните доставки“, посочва министерството, като засега мярката ще важи до 1 юни.

„Решението ще помогне в краткосрочен план за балансиране на вътрешния пазар на яйца и ще осигури ръст на предлагането“, казаха от министерството. Мярката ще важи от 1 януари до 30 юни.

Снимка: iStock

Вносът на яйца без мито трябва да се извършва „приятелски държави“, т.е. от такива, които не са наложили санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна. Според министерството на земеделието вносните доставки ще помогнат за стабилизиране на цените.

През миналата и настоящата година инфлацията в Русия е двуциферна, а цените на яйцата са нараснали с 42,4% от началото на годината, по данни на Росстат.

В южния град Белгород се извиват дълги опашки за опакова от 10 яйца на цена от 65 рубли (0,72 долара), докато в супермаркетите цената е над 150 рубли (1,67 долара), според репортер на Reuters.

Наталия Черноволова, жителка на Валуйки в Белгородска област, казва, че цената около 150 рубли е прекалено висока за нея. „Трябва да търся други варианти, по-евтини. Защото яйцата ни трябват не само за Нова година, за празнични салати, но и за ежедневното ни хранене“, отбелязва тя.

Снимка: iStock

Някои жители на Белгород събират яйца и ги продават на по-високи цени, посочва заместник областният управител Юлия Щердина, опитвайки се да увери хората, че доставките са достатъчни. „Няма недостиг на предлагане. Няма нужда да създаваме изкуствена паника“, написа Щердина в Telegram по-рано тази седмица. „.

Производството на яйца е спаднало с 1,3% на годишна база през октомври, посочва Андрей Сизов от консултантската компания за земеделие Sovecon. Някои потребители, които преминават от пиле към яйца като източник на протеин заради на покачването на цените, може да са усложнили спада в доставките, каза той.

Главната прокуратура на Русия миналата седмица е провела срещи с много институции, за да овладее ситуацията да спре поскъпването на яйцата и да „защити правата на гражданите от неправомерно повишаване на цените“.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Г-7 ще забрани търговията с руски диаманти

Руски дистрибутор на западни марки започва да продава стоки на Adidas и Reebok

Главният изпълнителен директор на Carlsberg: Русия открадна бизнесa ни

Как войната в Украйна отслаби влиянието на Русия в другите нейни съседни страни?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички