Как войната в Украйна отслаби влиянието на Русия в другите нейни съседни страни?


Как войната в Украйна отслаби влиянието на Русия в другите нейни съседни страни?
Снимка: iStock

2836

Тъй като войната на Русия в Украйна е нейният най-неотложен геополитически приоритет поне през изминалите 19 месеца, Москва не е разполагала с особено много време или възможност да упражнява влияние и върху всичките си други съседи – нещо, което прави след разпадането на СССР преди над 30 години.

Влиянието на Русия в части от региона на Южен Кавказ – който включва Армения, Азербайджан и Грузия – и други бивши съветски републики като Беларус и по-отдалечените, като Казахстан и Киргизстан, се различава в различните държави. Освен това до голяма степен зависи от степента на прозападни или проруски настроения сред хората и ръководството и от нивото на икономическа и геополитическа зависимост от Москва, пише CNBC.

Но според анализаторите едно нещо е сигурно – войната в Украйна създаде предпоставка Русия да загуби в известна степен власт, контрол и влияние над останалите си съседки.

ОЩЕ: Путин: Русия разширява икономическите си отношения със страни от бившия СССР

Превземането от Азербайджан на отцепилия се регион Нагорни Карабах от Армения през септември подчерта донякъде отслабената или преоформена роля на Русия в региона — предвид предполагаемата липса на очакване на офанзивата и липсата на намеса в дългогодишен спор, в който традиционно е била посредник .

Ясен знак, че Русия беше хваната неподготвена за конфликта беше, че само ден преди Азербайджан да започне светкавичната си офанзива, руското външно министерство обяви в изявление, че хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах се подобрява и се надява, че това ще помогне на „нормализиране“ на арменско-азербайджанските отношения.

Кремъл отхвърля обвиненията, че вече няма лидерския статут, на който се е радвал преди, като говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков заяви пред CNBC, че „няма такава възможност“ влиянието на Москва да е отслабнало сред нейните съседи. „Всяка област е еднакво важна за Русия и тя продължава да играе своята роля в Кавказ“, посочва Песков в коментари по имейл.

Русия, видяна в нова светлина

Снимка: Getty Images

Геополитическите анализатори не са особено недвусмислени, като казват, че неуспехът на Русия да превземе Украйна за броени дни – както Москва очакваше – когато за първи път нахлу през февруари 2022 г., показва военния ѝ капацитет в нова светлина на нейните съседи.

„Възникна въпросът за реалния боен капацитет на руската армия“, посочва пред CNBC Вира Константинова, политолог и специалист по международни отношения. По думите ѝ в рамките на първия месец от битките и с изтеглянето на руските сили от покрайнините на Киев въоръжените сили на Украйна успяха да развенчаят „ключов мит на руската пропаганда“ – че руската армия е мощна, добре оборудвана и способна.

Всъщност, според Константинова, съпротивата на Киев подчертва пред съседите и партньорите на Русия, че „руската мощ е балон с ядрен бутон в центъра“.

ОЩЕ: Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Руският опозиционен политик Владимир Милов, в началото работил под ръководството на Путин, преди да се разочарова от геополитическата посока на движение на Русия, също се съгласи, че войната в Украйна по ирония на съдбата е направила Русия да изглежда по-слаба сред постсъветските си съседи

„Ако изключите Украйна от уравнението, наистина се вижда, че Русия не контролира постсъветското пространство, тъй като Украйна е по-голяма и по-важна от всичко останало. Така че е редно да се каже, че ако не контролирате Украйна, вие не контролирате постсъветското пространство. Когато стана ясно, че Русия не успява да завладее Украйна, всички останали също видяха това и започнаха да се държат по-независимо. Хората виждат, че те [Русия] не постигат тази крайна цел и това означава, че са слаби и трябва да се обърнат другаде“, споделя Милов пред CNBC.

По думите му е имало две школи на мисълта в Русия преди две десетилетия: едната е, че Москва трябва да потвърди господството си над своите постсъветски съседи, а другата – на която и Милов е последовател – че съседите на Русия трябва да бъдат третирани като равни и интегрирани с Русия, в по-широко западно пространство. Милов отбеляза, че неговата мисловна школа е била изтрита с времето – Путин, каза той, „го е изцедил“.

Възможност за Запада

Снимка: iStock

Според геополитически анализатори влиянието на Русия може да е разклатено, но със сигурност не е изчезнало – тя остава суперсила сред съседите си и възможността за по-нататъшна руска намеса в подкрепяни от Русия отцепнически региони като Приднестровието в Молдова и Абхазия и Южна Осетия в Грузия не е намаляла.

Игор Семиволос, изпълнителен директор на Центъра за близкоизточни изследвания в Украйна, отбелязва, че макар че „интензивността“ на взаимодействието на Русия със съседните ѝ страни е намаляла – особено след като „концентрира основните си усилия върху украинския въпрос“ – не е съвсем коректно да се каже, че „Русия е изгубила контрола”.

„Като цяло засега отслабването се наблюдава само в контекста на намаляването на външнополитическите инициативи на Русия в този регион“, казва той пред CNBC в коментари по имейл и добавя, че Русия още „маневрира и се опитва да разпредели ресурсите, за да държи ситуацията под контрол“.

ОЩЕ: Колко милиарда са изтеглили руските олигарси от Европа от началото на войната?

„Но ако западните нации искат да се възползват от възможността да прекъснат все по-несигурната власт на Русия над нейните съседи, сега са необходими външнополитически инициативи и гаранции за сигурност“, смята той.

Анализаторите са на мнение, че Западът със сигурност трябва да протегне ръка към такива евразийски страни, докато има възможност и фокусът на Русия е Украйна. Решението на Азербайджан да удари Армения, докато Русия беше „обърната с гръб“, метафорично показа, че ръцете на Москва са до голяма степен вързани, смятат те.

„Войната на Русия срещу Украйна разклати стабилността в Южен Кавказ и Москва може да се опита да си върне влиянието в региона за сметка на регионалния мир и сигурност“, казва Васиф Хюсейнов, ръководител на отдела по западни изследвания в Центъра за анализ на международните Relations, мозъчен тръст, базиран в Азербайджан.

Но според него по-големият ангажимент на САЩ със страни като Азербайджан може да „укрепи платформата за мир между Азербайджан и Армения“ и може да помогне „да се противопоставят на заплахите за споделените интереси“ от Москва и Техеран.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отлични резултати: Руската икономика ще се възстанови от западните санкции още догодина

Войната в Украйна и Израел: Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?

Джанет Йелън: САЩ със сигурност могат да предоставят финансова подкрепа и на Израел, и на Украйна

Призракът на хиперинфлацията надвисва над Путин и икономиката на Русия

Как украинската икономика се справя с войната?

Войната в Украйна: Болно място за европейския бизнес или средство за по-добра ефективност?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички