Джанет Йелън: САЩ със сигурност могат да предоставят финансова подкрепа и на Израел, и на Украйна


Джанет Йелън: САЩ със сигурност могат да предоставят финансова подкрепа и на Израел, и на Украйна
Снимка: Getty Images

2344

САЩ със сигурност могат да си позволят да подкрепят финансово както Израел, така и Украйна в съответните им военни усилия. Това заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, предаде CNBC.

Президентът Джо Байдън в публикация в X в неделя повтори „непоколебимата подкрепа“ на Вашингтон за Израел във войната му срещу палестинската терористична групировка „Хамас“ и заяви, че е предоставил на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху актуална информация за финансовата подкрепа на САЩ и за мерки за защита на цивилните при ескалацията на конфликта.

Въпреки че Белият дом досега напълно одобрява това, което нарича „правото на Израел да се защитава“, Байдън отбеляза в интервю за „60 минути“ на CBS, че израелската повторна окупация на Газа би била „голяма грешка“ и че въпреки „Хамас“ трябва да бъде елиминиран изцяло, „трябва да има път към палестинска държава“.

Държавният секретар Антъни Блинкен направи непланирани връщане в Израел в понеделник, на 10-ия ден от израелската въздушна бомбардировка на ивицата Газа като част от цялостна обсада, при която водата, храната и електричеството бяха прекъснати на около 2 млн. души.

Снимка: Getty Images

Попитана в интервю за британския Sky News в понеделник дали САЩ могат да си позволят да предоставят финансова подкрепа на Израел и на Украйна в продължаващата война с Русия, Йелън заяви, че „отговорът е със сигурност“.

„Америка със сигурност може да си позволи да застане до Израел и да подкрепи военните нужди на Израел и също можем и трябва да подкрепим Украйна в нейната борба срещу Русия“, заяви тя, добавяйки, че икономиката на САЩ се справя „изключително добре“.

ОЩЕ: Отново: САЩ отпускат нова многомилиардна помощ за икономиката на Украйна

„Инфлацията беше висока и това беше проблем за домакинствата, но спадна значително. Същевременно имаме най-силния пазар на труда от 50 години насам с 3,8% безработица. Едновременно с това администрацията на Байдън, прие законодателство, което укрепва икономиката ни през следващите години в средносрочен план.“

По думите на Йелън необходимостта от отпускане на средства и за двамата съюзници е „приоритет“ и призова републиканците в Камарата на представителите да назначат говорител, за да може да бъде приет закон след отстраняването на бившия председател Кевин Маккарти.

Снимка: Getty Images

„Ние сме зад Израел. Америка също даде ясно да се разбере, че работим много тясно с израелците и че имат право да се защитават. Но е важно да се опитаме да щадим живота на невинни цивилни в максималната възможна степен“, заяви Йелън пред Уилфред Фрост от Sky News.

Обсадата на Израел, широко критикувана от правозащитни организации, дойде като отговор на брутална и широкомащабна терористична атака, извършена от „Хамас“ на 7 октомври.

Броят на жертвите от конфликта нарасна до най-малко 1400 души в Израел и почти 2700 в Газа, а израелската армия призова жителите на северна Газа да се евакуират на юг, тъй като обеща да засили бомбардировките си, като заповедите за евакуация бяха широко критикувани от хуманитарните агенции.

По думите на Йелън е твърде рано да се оцени потенциалното икономическо въздействие на конфликта в Близкия изток, тъй като цените на петрола остават нестабилни на фона на опасенията, че съседни сили в региона, като Иран, могат да бъдат въвлечени във войната Израел-Хамас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова помощ за Украйна от 1.25 млрд. долара

Какво ще се случи в САЩ без сделка по дълга?

Джанет Йелън отхвърли увеличаване на капитала на Световната банка

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички