Русия страда: Работните места се топят, изтичат мозъци


Русия страда: Работните места се топят, изтичат мозъци
Снимка: Pixabay

5773

Даже в руския печат вече започнаха да пишат колко тежко е засегната местната икономика от санкциите, въведени заради войната на Русия в Украйна. Всичко поскъпва главоломно, работните места се топят, изтичат мозъци, разказва Deutsche Welle.

Много чуждестранни компании прекратиха работата си в Русия. Кметът на Москва Сергей Собянин се опасява, че около 200 000 работни места ще бъдат загубени само в руската столица. За да смекчат последиците от безработицата, властите одобриха програма за помощи в размер на 38 милиона евро. Средствата са предназначени предимно за руснаци, които са работели за чуждестранни фирми, "които временно са преустановили дейността си или са решили да напуснат Русия", обясни Собянин. Една от основните цели на програмата е да финансира преквалификацията на тези хора.

Западните санкции срещу Русия имат огромни икономически последици. Много компании са ограничили или напълно преустановили дейността си в страната. Сега Русия предприема различни мерки за противодействие, като се опитва да намали неблагоприятното въздействие върху бизнеса в страната.

Централната банка иска нов бизнес модел

Управителката на централната банка в Русия Елвира Набиулина обясни, че руската икономика не може вечно да живее за сметка на финансовите си резерви и е време да се преориентира в условията на международни санкции. Тя обяви нуждата от структурни промени и нов бизнес модел. Русия има остаряла икономика, не създава нови стоки

Засега санкциите са засегнали основно финансовия пазар. "Но отсега ще започнат да се отразяват все повече и на икономиката", предупреди Набиулина. Основните проблеми вероятно ще са свързани с ограниченията върху вноса и усложнената логистика във външната търговия. Забраните за износ също ще имат все по-осезаем ефект. Шокиращ скок на цените в Русия

Набиулина обяви, че се подготвят правни действия срещу наложеното от Запада блокиране на руското злато и на валутните резерви. Международните санкции са замразили около 300 от общо 640 милиарда долара в злато и валутни резерви. Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде

Най-високата инфлация от 20 години насам

Прогнозата е, че чак през 2024 г. Русия ще успее да намали инфлацията до около 4%. В момента тя е се движи на рекордно високи нива за последните 20 години – на 1 април е била 16,7 на сто. Почти всичко в Русия е поскъпнало от началото на войната в Украйна – от захар и зеленчуци до смартфони и дрехи. Все по-бедни: Цените в Русия растат главоломно

В отговор на санкциите Руската централна банка първоначално увеличи основния си лихвен процент повече от два пъти – до 20%. След това обаче се наложи да го намали на 17 на сто. Набиулина обещава още по-голямо разхлабване на валутния контрол. "Валутният контрол е нужен, но той трябва да бъде така балансиран, че да покрива всички рискове, без да засяга нормалната външнотърговска дейност", каза Набиулина пред руския парламент.

Според прогнозите руската икономика ще претърпи огромен спад в резултат на санкциите. Американската банка JPMorgan прогнозира, че брутният вътрешен продукт може да се свие с 20% във второто тримесечие. Дори преди руската инвазия в Украйна и налагането на санкциите, в руската икономика се забелязваше тенденция на влошаване.

Изтичане на мозъци в IT сектора

Междувременно пред руската икономика стои още едно предизвикателство – да възстанови IT сектора си, който не само беше сериозно засегнат от изтеглянето на международните компании от пазара, но и пострада от огромно изтичане на мозъци, след като много професионалисти в областта емигрираха.

Държавата се опитва да задържи специалистите в сферата, като им прави предложения за разработване на нови, изцяло руски, технологични проекти. IT специалистите на възраст между 22 и 40 години ще получават ипотечни заеми с преференциални условия и ще бъдат освобождавани от военна служба. Дали това ще успее да задържи в Русия едни от най-търсените професионалисти в целия свят обаче все още не е ясно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия губи над 320 милиарда долара при ембарго върху нефта и газа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички