Саудитска Арабия опитва да промени световния ред във футбола. Причините може да ви изненадат


Саудитска Арабия опитва да промени световния ред във футбола. Причините може да ви изненадат
Снимка: Getty Images

4757

Когато саудитският клуб Ал-Хилал съобщи, че планира оферта от 1,1 милиарда долара за подписа на френската футболна суперзвезда Килиан Мбапе, което включва 332 милиона долара за неговия клуб Пари Сен Жермен и смайващите 775 милиона долара за заплатата на носителя на Световната купа само за една година, критиците заподозряха страна, че използва спорта за подобряване на репутацията си, пише CNN.

Мбапе може и да отказа офертата през юли, но месец по-късно неговият съотборник Неймар каза "да" на Ал-Хилал, като бразилската звезда се премести от ПСЖ за трансферна сума от около 98,5 млн. долара (90 млн. евро) плюс допълнителни суми, според множество медийни публикации.

По данни на Deloitte през рекордния трансферен прозорец от клубовете от Саудитската професионална лига (SPL) са  били похарчени близо 1 млрд. долара, като са придобили 94 чуждестранни играчи от най-големите европейски лиги - френската Лига 1, испанската Ла Лига, италианската Серия А, германската Бундеслига и Английската Висша лига.

Въпреки лошото състояние на човешките права в арабската страна, разходите на Саудитска Арабия за превръщането на националната футболна лига в истинско състезание, изпълнено със звезди, показват сериозността на амбициите ѝ.

Саудитските клубове, няколко от които са поети от суверенния публичен инвестиционен фонд (PIF) на страната, вече привлякоха някои от най-големите имена в спорта.

С привличането на някои от най-големите световни звезди в страните от Персийския залив, SPL иска да "стимулира конкурентоспособността на терена и извън него", макар че иска да подчертае, че тези чуждестранни играчи ще помогнат за развитието на "младите саудитски таланти".

През този летен трансферен прозорец, контролирания от правителството PIF увеличи кумулативната стойност на тези четири клуба близо пет пъти, което ги прави най-ценните в страната, според оценки на спортния уебсайт Transfermarkt.

Кои са най-добре платените спортисти в света за 2023 година?

Много други водещи звезди с огромно желание казаха "да" на SPL, a един от тях е именно носителят на "Златната топка" за 2022 г. Карим Бензема, който се присъедини към Ал-Итихад  след края на договора си с испанския футболен гигант Реал Мадрид.

С наближаването на края на европейския трансферен прозорец четирите отбора, притежавани от PIF, са похарчили близо 900 млн. долара (835,1 млн. евро) за закупуване на елитни чуждестранни играчи, сочат данни на Transfermarkt, които ги нареждат в топ 20 на клубовете в света по трансферни разходи, заедно с футболните гиганти от Англия, Франция, Германия, Испания и Италия.

Само Ал Хилал е платил над 378 млн. долара (353 млн. евро), повече от ПСЖ и Арсенал, което го прави втория по размер на разходите през тази година.

Новодошлите играчи се присъединяват към петкратния носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо, който има двугодишен договор с Ал-Насър, където според саудитските държавни медии ще печели зашеметяващите 200 милиона долара годишно, което го прави най-високоплатения футболист в света.

Към днешна дата, 21 от най-скъпоплатените футболисти в Саудитска Арабия по трансферни суми, всички от които международни звезди, играят за някой от клубовете, собственост на PIF.

Саудитска Арабия ще инвестира 25 млрд. долара в една от страните с най-голямо население в света

Саудитска Арабия привлече някои от най-известните футболисти в света, харчейки сериозни средства за развитието на футболната си лига;

Снимка/колаж: Getty Images/SportLive

Въпреки финансовите разходи, SPL остава мълчалива относно подробностите за финансовата си игра, като главният оперативен директор Карло Нохра потвърждава пред CNN Sport, че "не е в полза на конкуренцията" да съобщава за заплатите, предлагани на играчите и треньорите.

Според последните данни PIF разполага с активи под управление на стойност 777 млрд. долара, а амбициите му са да надхвърли 1 трилион долара до няколко години. През 2021 г. той придоби английския футболен клуб Нюкасъл Юнайтед, преди да се съсредоточи върху инвестициите у дома. В момента клубът също е сред най-харчещите отбори за играчи.

Топ 50 на най-скъпите спортни отбори в света за 2023 година

Саудитските клубове, които не са собственост на PIF, също харчат огромни суми за играчи, като един от тях е бившият капитан на Ливърпул, 33-годишният Джордан Хендерсън. Той е получил главозамайващото предложение за седмична заплата от 870 000 долара, като според многобройни доклади трансферът от Ливърпул в саудитския отбор Ал-Етифак се оценява на 15 милиона долара.

В неотдавнашно интервю за The Athletic, Хендерсън заяви, че тези цифри "в действителност не са верни".

"Като цяло, сигналът е "Искаме да правим бизнес", казwа Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа икономика в SKEMA Business School, пред CNN.

"Разполагаме с толкова много пари, че за играч, който е към края на кариерата си, можем да си позволим да плащаме 700 000 британски лири на седмица или колкото и да е сумата, която получава, и все още да имаме Кристиано Роналдо и сме на пазара за други играчи", казwа Чадуик, описвайки подхода на Саудитска Арабия да се превърне в спортна суперсила, добавяйки, че небето е граница по отношение на разходите.

Любовта на Саудитска Арабия към футбола

Саудитска Арабия върви по стъпките на няколко други държави, включително Китай и Катар, които инвестират големи суми пари, за да се опитат да се превърнат във футболни гиганти.

Остава да видим дали турболентната инвестиция на Саудитска Арабия ще има трайно въздействие или ще прилича на нещо като скъпоструващо усилие за ребрандиране.

Националният отбор на Саудитска Арабия е участвал на няколко световни първенства, а клубовете на страната са печелили многобройни азиатски титли. Победата на Саудитска Арабия над Аржентина по време на миналогодишното Световно първенство по футбол за мъже беше обявена за един от най-големите обрати в историята на турнира, а кралят на страната Салман бин Абдулазиз Ал Сауд обяви национален празник в знак на признание за победата.

Клубните мачове в близкоизточната страна могат да привлекат огромни тълпи. "Например, Ал-Итихад срещу Ал-Хилал, говорим за 40, 50, 60 000 души, това са мачове, които са сравними по размер с тези на Челси срещу Арсенал, Манчестър Юнайтед срещу Манчестър Сити", казва Чадуик.

След трансферите за стотици милиони: Саудитска Арабия има интерес към участие в европейската Шампионска лига

Саудитска Арабия инвестира внушителни средства в развитието на футбола в страната, привличайки интереса на младото население към спорта;

Снимка: Getty Images

Купуването на звездни играчи, някои от които вероятно вече са достигнали най-добрата си форма, също осигурява лесна победа за саудитските отбори, смята Киран Магуайър, съводещ на подкаста "Цената на футбола".

"От гледна точка на властите в Саудитска Арабия, те получават готов продукт. Всеки е чувал за Бензема. Всеки е чувал за Кристиано Роналдо и т.н.", казва Магуайър.

Високите спортни амбиции на Саудитска Арабия не се изчерпват със SPL или Нюкасъл Юнайтед. Страната е домакин на Световното клубно първенство по футбол през 2023 г. и кандидатства за домакинство на Купата на Азия през 2027 г.

Няколко медийни доклада също така посочиха, че кралството от Персийския залив обмисля да подаде кандидатура за Световното първенство по футбол за мъже през 2030 г. заедно с Гърция и Египет - въпреки че се твърди, че страната обмисля да оттегли кандидатурата си.

Междувременно Испанската кралска футболна федерация (RFEF) се съгласи на договор, според който Суперкупата на Испания ще се играе в Саудитска Арабия до 2029 г. Сделката ще донесе на испанската ръководна организация приходи между 35-45 млн. евро (38-48 млн. долара) годишно.

Привличане на младите хора в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия има много висок дял на младо население: последното преброяване на населението в страната показа, че в страната живеят 32,2 млн. души, от които близо 42% са чужденци, а 51% от населението на Саудитска Арабия е на възраст под 30 години. Според саудитските власти над 80% от това население играе, посещава или следи футбола, който е националният спорт.

Чадуик обяснява, че правителството на Саудитска Арабия се притеснява от възможността по-младите членове на обществото да се радикализират или да избухнат антиправителствени настроения, подобни на тези от Арабската пролет, затова се стреми да предложи на населението процъфтяваща футболна индустрия, за да го успокои.

Въпреки че футболната индустрия създава работни места, доходи, приходи от износ и вътрешни инвестиции, "не по-малко важна е сигурността на кралското семейство", добавя Чадуик.

Арабската пролет, вълна от продемократични протести, която заля Близкия изток и Северна Африка през 2011 г., постигна смесени резултати. Четирима арабски диктатори в Либия, Йемен, Египет и Тунис бяха свалени, което даде кратко усещане за победа на протестиращите, но оттогава насам нови войни предизвикаха отстъпление на народните движения в региона.

Междувременно неуспешните въстания в Бахрейн и източната част на Саудитска Арабия бяха последвани от дългогодишни репресии и продължаваща гражданска война в Сирия.

"Това, което започваме да виждаме в Саудитска Арабия в момента, е появата на нов обществен договор. А социалният договор по същество е посрещане на нуждите на населението от поколение Z", казва Чадуик.

"Искате Роналдо? Имате го. Искате едни от най-добрите футболни отбори в света? Имате ги. Искате Световната купа да се проведе в Саудитска Арабия? Имате го... Но не ни подлагайте под съмнение", обяснява Чадуик.

Магуайър е съгласен, като отбелязва, че инвестициите във футбола "могат да се разглеждат като част от много по-широк социално-икономически план, ръководен от саудитските власти".

Същевременно през тази година се наблюдава "значително увеличение на броя на задържаните от властите саудитски граждани, например за публикуване на неблагоприятни коментари за страната в социалните медии", казва Чадуик пред CNN.

Международната организация за защита на правата на човека "Амнести интернешънъл" заяви пред CNN, че е установила спад при упражняването на правата на човека в Саудитска Арабия, включително ескалиращо потъпкване на свободата на изразяване и засилено използване на законите за борба с тероризма и киберпрестъпленията за заглушаване на инакомислието. В периода 2022-2023 г. организацията заяви, че е отчела увеличение на броя на наказателните преследвания в сравнение с предходните години.

През 2022 г. Amnesty отчита най-големия брой годишни екзекуции в страната от 30 години насам, като са убити 196 души.

"Репутацията е важна от гледна точка на привличането на чуждестранни инвестиции, а Мохамед бин Салман, колкото и значителни финансови възможности да има, се нуждае от чуждестранни инвестиции за осъществяването на своята диверсификация", обяснява Джеймс Дорси, автор на синдикалната рубрика и блога "The Turbulent World of Middle East Soccer".

Саудитска Арабия е най-големият износител на суров петрол в света и почти две трети от приходите ѝ все още идват от продажбата на изкопаеми горива. Но тъй като цените на петрола редовно се понижават под нивото, необходимо на държавата от Персийския залив за балансиране на бюджета, тя насочва усилията си към опити за привличане на инвестиции от чужбина наред с усилията си за повишаване на цените на петрола.

Според Чадуик прогнозите сочат, че кралството има около 20 години, за да диверсифицира икономиката си, за да си осигури по-голяма устойчивост и не на последно място, за да финансира проектите си по "Визия 2030", включително град Neom на стойност 500 млрд. долара, линеен град с дължина 106 мили, наречен The Line, и футуристичен план за преустройство на столицата.

"Част от грандиозната визия на Мохамед бин Салман, гледайки напред към 2030 г., е желанието му да направи Саудитска Арабия по-малко зависима от природните ресурси, за да погледне към икономика извън горивните пазари като туризъм и развлечения. Ако Саудитска Арабия може да се превърне в център за големи спортни събития, това е начин да се привлече интерес към страната", казва Магуайър.

CNN потърси Министерството на спорта на Саудитска Арабия за коментар на твърденията, че кралството ограничава правата на човека и инвестира във футбола като начин за "спортно измиване" на имиджа си.

В отговор на предишни критики относно предполагаемото използване на спорта за подобряване на репутацията на Саудитска Арабия, министърът на спорта на кралството принц Абдулазиз бин Турки Ал-Файсал заявява: "Хора, които не познават Саудитска Арабия, никога не са били в Саудитска Арабия, излизат и говорят за нея, сякаш са живели там от 30, 40 години. Затова винаги казвам на хората да дойдат в Саудитска Арабия. Елате и вижте Саудитска Арабия."

"Вижте какво е, вижте хората, запознайте се с тях. Вижте какво прави страната за бъдещето на хората в Саудитска Арабия, а след това можете да критикувате, колкото искате", добавя той.

Източник: CNN (със съкращения)

Саудитска Арабия се насочва към по-малко бляскав източник на богатство

Най-скъпите футболни отбори в света: Два клуба достигат 6 млрд. долара за първи път

Ефектът Меси: Очакват приходите и стойността на Интер Маями да скочат двойно заради идването на футболната звезда

Кои са най-добре печелещите тенисисти в света за 2023 година?

Най-голямата петролна компания в света отчете спад в печалбата с близо 38% през второто тримесечие

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички