Ще бъде ли ревизиран Планът за възстановяване и кога?


Ще бъде ли ревизиран Планът за възстановяване и кога?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

2324

Кое е по-малкото зло - България да предаде до европейските органи навреме, макар и недостатъчно добър План за възстановяване и устойчивост или подобрен, но закъснял? Според депутата от левицата Румен Гечев, в случая най-добре е да дадем това, с което разполагаме, тъй като ЕС дава възможност за редакция, но това трябва да стане бързо и то при условие, че има правителство. Проблем ще е ако е започнало разплащане по непредставения План за възстановяване, алармира депутат

Основният проблем на Плана е, че парите, които са предвидени, в това число за дигитализация и зеления пакет, се насочват към сектори, които не са реформирани, посочи  той. "Досега правителството е изхарчило 2 милиарда лева в последните години за цифровизация на управлението и резултатът е никакъв. Ако ние пак ще налеем няколко милиона със същите резултати, няма никакъв смисъл", подчерта професорът.

Визирайки парите за зеления пакет в енергетиката, Гечев изрази съмнения за коя енергетика са. "Публична тайна е, че значителна част от фирмите - слънчева енергия, ВЕЦ-овете, вятърна са на кого", попита той и посочи: "На кръгове близки до правителството от всички цветове и даже и на сегашния политически елит на различни партии, което поражда въпросът какво правим сега и там ли ще налеем няколкостотин милиона.."

За предвиденото в Плана за здравеопазването, Гечев също е резервиран: "Много добре - предвижда се увеличение на средствата за саниране и ремонт на болници, но нищо не се казва за реформа на здравеопазването, защото в този си вид наливането на повече пари означава циментиране на статуквото в здравеопазването, което също не е приемливо". Той е категоричен, че един от основните проблеми на Плана е, че там няма абсолютно никакви реформи, за да бъдат финансирани чрез тази програма. Защо ГЕРБ прави номера с Плана за възстановяване

Според него това трябва да се преработи изцяло, а дали ще се случи - зависи от това дали ще бъде избрано правителство. "Ако има служебно правителство, неговите възможности за преработка на програмата ще бъдат много малки, тъй като основната задача на един служебен кабинет е да подготви изборите, отбеляза Гечев. "Това означава, че евентуална редакция на програмата реално ще има чак есента, което вече крие рискове за България", заключи депутатът.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички