Светът губи вода, достатъчна да задоволи годишните нужди на 5 млн. души, заради текстилните продукти


Светът губи вода, достатъчна да задоволи годишните нужди на 5 млн. души, заради текстилните продукти
Снимка: iStock

1566

Производството и потреблението на текстилни продукти продължава да се увеличава, а оттам и тяхното въздействие върху климата, потреблението на вода и енергия и околната среда. Според европейските изисквания от началото на 2025 г. всички държави членки на ЕС, трябва да събират разделно ненужните текстилни изделия, така че да не попадат в общия боклук и да се депонират, предава БТА, като цитира Асоциацията по рециклиране на текстил.

Световната модна индустрия отделя от 3 до 10% от всички глобални емисии на парникови газове.

Общо световната текстилна индустрия използва близо 93 млрд. куб. метра вода годишно – достатъчно, за да задоволи годишните нужди на 5 млн. души. Същевременно световното текстилно производство е отговорно за около 20% от глобалното замърсяване на чистата вода заради боядисването на продуктите

Потреблението на текстил в Европа е четвърто по степен на въздействие върху околната среда и климатичните промени. ЕС генерира 12,6 млн. тона текстилни отпадъци годишно. Само от производството на облекло и обувките се отделят 5,2 млн. тона отпадъци, което или 12 кг отпадъци на човек всяка година. В момента само 22% от текстилните отпадъци след употреба се събират разделно за повторна употреба или рециклиране, докато останалата част често се изгаря или депонира, сочат данните на ЕК.

Снимка: iStock

Една от първите и сравнително лесни за приемане мерки е насочена към управлението на разделното събиране на текстил с цел намаляване на отпадъците и насърчаване на повторната употреба на текстил. Кръгова икономика за текстил означава поемане на отговорност за намаляване, повторна употреба и рециклиране на текстилни отпадъци и стимулиране на пазарите за използван текстил.

Очаква се тя да има положително въздействие, тъй като ще се създадат средно 20 до 35 работни места за всеки 1000 тона текстил, събран за повторна употреба, като например продажбата им втора употреба.

Удължаването на живота на дрехите с 9 допълнителни месеца може да намали въглеродните, водните и отпадъчните отпечатъци с 20 до 30%, а ако времето на носенето на една дреха се удвои, емисиите на парникови газове ще намалеят с около 44% спрямо производството на нова дреха.

ОЩЕ: H&M отваря още един магазин за дрехи втора употреба

Мащабирането на рециклирането на текстил може да помогне за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с около 4 млн. тона – еквивалентно на кумулативните емисии на страна с размера на Исландия.

Рамковата директива за отпадъците (РДО) е правната рамка на ЕС за управление на отпадъците в ЕС. ЕК предлага правила, които да направят производителите отговорни за пълния жизнен цикъл на текстилните продукти и да подкрепят устойчивото управление на текстилните отпадъци в целия ЕС. Предложените правила за управление на отпадъците целят да гарантират, че използваният текстил се сортира за повторна употреба, а това, което не може да се използва повторно, се насочва приоритетно към рециклиране.

Разделно събран текстил към общо генериран текстил

Снимка: iStock

Въведените системи за отговорност на производителя са в изпълнение на изискването на РДО към държавите членки да въведат разделно събиране на текстилни отпадъци до 1 януари 2025 г.

В проекта на изменение на РДО, ЕК предлага да няма цели за разделно събиране на текстил. Вместо това ЕК обвързва разделно събрания текстил с генерирания – т.е. необходимо е да се наблюдава съотношението разделно събран текстил към общо генериран текстил за съответната година.

Според първоначално събрани данни от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), по показателя за съотношението разделно събран текстил към общо генериран текстил България е между 8 и 10%, за разлика от първенците Австрия и Германия, където съотношението е над 60%.

ОЩЕ: Франция дава пари за поправка на стари дрехи и обувки

Във Франция, където от години съществува въведена отговорност на производителя, това съотношение е над 30%, което е над средното за страните от ЕС – близо 20%. Белгия и Нидерландия са също над 30% като съотношение разделно събран текстилен отпадък. Това показва, че колективните системи са успешен модел за разделно събиране на текстилни отпадъци.

Според събраните данни от ЕАОС, за повторно използван текстил за 2021 г., без данни за България, например Германия докладва около 200 000 тона повторно използван текстил.

Разширената отговорност на производителя - първата стъпка в правилната посока

Организациите по оползотворяване са израз на разширената отговорност на производителя, която става задължителна за текстила и обувките за държавите членки в ревизирания проект на Рамковата директива на отпадъци. В България такава отговорност още няма, за разлика от много други европейски държави. Въвеждането ѝ е необходима стъпка не просто заради законовите изисквания, а и защото ще допринесе за конкурентоспособна европейска рециклираща индустрия, позволяваща кръговата икономика и запазвайки ресурсите за бъдещите поколения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС ще забранява унищожаването на непродадените дрехи

Прекратяват лоша практика на големите търговски вериги

Топлото време удря търговците на дрехи, прогнозират масови намаления, за да избегнат натрупването на непродадени наличности

Текстилът - новата пластмаса 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички