Тази страна е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на деца


Тази страна е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на деца
Снимка: iStock

5641

Китай е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете в относително изражение, според данните на ново изследване.

Проучването, публикувано тази седмица от базирания в Китай Институт за изследване на населението YuWa, установява, че средната цена в национален мащаб за отглеждане на дете от раждането до 17-годишна възраст е около 74 800 долара. Тя расте до над 94 500 долара, ако бъде включена и издръжката на студент, обучаващ се за бакалавърска степен.

Разходите за отглеждане на дете до 18-годишна възраст в Китай са 6,3 пъти по-високи от БВП на глава от населението на страната, гласи докладът. Съотношението се нарежда на второ място след това на Южна Корея, която има най-ниската раждаемост в света и където разходите на отглеждане на деца е 7,79 пъти БВП на глава от населението.

За сравнение тези разходи са само 2,08 пъти БВП на глава от населението в Австралия, 2,24 пъти във Франция, 4,11 пъти в САЩ и 4,26 пъти в Япония – друга източноазиатска страна, която отдавна се бори с бързо застаряващото население и намаляваща раждаемост.

„Поради високите разходи за раждане и трудността жените да балансират между семейството и работата, желанието на китайския наорд да има деца е на почти най-ниското ниво в света“, се казва още в доклада. „Не е преувеличено да се опише настоящата ситуация като срив на раждаемостта“, казват авторите.

Демографска криза

Снимка: iStock

Населението на Китай се е свило през последните 2 години, като през 2023 г. раждаемостта е най-ниската от основаването на комунистически Китай през 1949 г. Миналата година Китай беше изпреварен от Индия като най-населената в света.

Демографската криза заплашва да окаже значително въздействие върху втората по големина икономика и се задълбочи през последните години, въпреки усилията на властите да обърнат тенденцията след десетилетия на ограничителни раждаемостта политики.

Въпреки че правителството облекчи лимита за броя деца в семейството, стартира национални кампании, насърчаващи раждането на повече деца, и предложи финансови стимули, малко неща са се променили – отчасти защото за много жени жертвата просто не си струва, се казва в доклада на YuWa.

Жените, които вземат отпуск по майчинство, има вероятност да се изправят пред „несправедливо отношение“ на работното място, като например преместване в друг екип, намаляване на заплатата или пропускане на възможности за повишение, гласи докладът.

Добавя се, че ако разходите за отпуск по майчинство се поемат изцяло от компании без държавна помощ, работодателите може да избягват наемането на жени в детеродна възраст – нещо, което вече се наблюдава широко в Китай.

Снимка: iStock

И докато някои жени спират да работят изцяло, докато отглеждат децата си, това прави връщането на работната сила невероятно трудно. Жените, които имат деца, може да се изправят пред спад от 12% до 17% във възнагражденията си, се казва в доклада, който цитира изследвания.

Китайките са по-образовани и икономически независими отвсякога и днес превъзхождат мъжете в програмите за висше образование. С толкова много успехи, постигнати през последните години, те все повече приоритизират кариерата и себеразвитието си пред традиционните житейски стъпки като брака и раждането на деца, смятат експерти. Не по-малко значение имат и времето, трудът и разходите за отглеждане на дете.

Изследванията показват, че жените в Китай са отговорни основно за домакинските задачи, като готвене, чистене и пазаруване – както и за грижите за децата.

Позовавайки се на документ от 2018 г., в доклада се казва, че жените губят близо 5 часа дневно свободно време и платено работно време, като почти всички тези часове са посветени на домакинска работа. Въпреки че бащите също губят известна част от свободното си време, техните платени работни часове не се променят значително - и кариерата им не е значително засегната, се казва в доклада на YuWa.

„Тъй като настоящата социална среда в Китай не е благоприятна за раждането на деца, жените смятат финансовите и времевите разходи за твърде високи“, се казва в доклада. „Някои от тях трябва да се откажат от деца в замяна на възможността да успеят в кариерата си.“

Страдаща икономика

Снимка: iStock

Икономиката на Китай нарасна с 5,2% през 2023 г., но страната е изправена пред безброй предизвикателства, включително растяща младежка безработица, дефлационен натиск, нарастващи корпоративни задължения и нарастващ финансов стрес.

Докладът предупреждава, че намаляващата раждаемост може да повлияе дълбоко на икономическия растеж, общото благосъстояние на населенето и позицията на Китай в глобален мащаб.

Авторите призовават да се намалят разходите за раждане и отглеждане на дете на държавно ниво „възможно най-скоро“ посредством парични, данъчни и жилищни субсидии, еднакъв отпуск по майчинство и бащинство, защита на репродуктивните права на самотните жени и образователна реформа.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Компания плаща на служителите си по 75 000 долара всеки път, когато имат бебе

Защо населението на втората по големина икономика в света намалява за втора поредна година?

В тази голяма икономика възрастното население ще изпревари броя на децата през идните десетилетия

Децата на най-богатите хора в Китай са напът да наследят 120 млрд. долара

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички