Все по-малко работа и все повече бедни в Русия


Все по-малко работа и все повече бедни в Русия
Снимка: Getty Images

6854

Войната в Украйна промени живота на руснаците. Много от тях вече загубиха работните си места. Безработицата ще расте, а с нея и бедността. Хората в Русия не ги чака нищо добро, разказва Deutsche Welle.

До средата на януари 22-годишният Александър* от Саратов работел във фабрика и благодарение на 12-часовите нощни смени изкарвал към 480 евро месечно. Искал да следва, имал голямо желание да стане пилот, но това не било възможно поради здравословни причини. Затова решил да изкара обучение за стюард.

В началото на годината младият руснак кандидатства за свободна позиция в една авиокомпания и бива одобрен. Напуска работата си във фабриката. Авиокомпанията му предлага много добри условия - първо обучение в Москва, а после назначение с месечна заплата от около 1370 евро. Но до обучението така и не се стига. Защото войната в Украйна, започнала на 24-и февруари, променя всичко.

Западните фирми започват да напускат руския пазар, а наложените санкции засягат и въздушното движение. Александър остава и без обучение, и без назначение. Смята, че няма смисъл да кандидатства при други авиокомпании. "Самолетите не се поддържат нормално, резервни части не се доставят, поради което е неясно в какво състояние са машините. Според мен рисковете са прекалено големи."

Назад към 90-те години

Икономистката Татяна Михайлова отбелязва, че санкциите ще имат дългосрочни последици. Една от тях: изключването на Русия от световните производствени вериги. Ограниченията ще доведат до изолация и до технологично изоставане. "Авиоиндустрията отсега се оплаква, че след 6 месеца изобщо няма да има резервни части. Но същото се отнася и за другите отрасли на промишлеността", смята Михайлова. Според нея икономиката ще се върне към равнището си от 90-те години на 20 век. Шокиращ скок на цените в Русия

Експертката подчертава, че санкциите ще засегнат всички икономически сектори, които използват чуждестранни компоненти - и автомобилостроенето, и фармацевтичната промишленост, и селското стопанство, тъй като посевният материал се купува и от чужбина. "Предприятията ще бъдат принудени да затворят и да освободят работниците си. Търсенето на стоки и услуги ще намалее, тъй като населението ще обеднее и това ще засегне всички браншове - чак до фризьорските услуги", казва Михайлова. Все по-бедни: Цените в Русия растат главоломно

По нейните думи много руснаци вече са загубили работните си места и не могат да намерят нови, тъй като търсенето на квалифицирани кадри спада. Особено остро се усеща този проблем в Москва, където мнозина работят в сферите на финансите, услугите, маркетинга и рекламата. По данни на кмета Сергей Собянин само в столицата 200 000 души могат да загубят работните си места заради изтеглянето на западните фирми. Според списание Forbes до края на годината в Русия без работа могат да останат над 600 000 души.

В Москва първи губят работата си

19-годишната Альона от Москва е работила като продавачка в магазин на фирмата Zara - отлично съчетавала работата и следването. В началото на март от фирмата обаче съобщили, че закриват филиалите си в Русия и повече нямат нужда от служителите си. Засега Альона не е много разтревожена, защото получава добри обезщетения, а и отпуската ѝ за годината е платена. "Сега смятам да продължа да се развивам и да намеря професия, която ми харесва", казва Альона, която следва дизайн.

И Марина се надява на работа, която да ѝ позволи по-добре да се разгърне. 30-годишната московчанка работи в сферата на дигиталния маркетинг. Наскоро получила място във фирма, в която отдавна искала да работи, но след избухването на войната от фирмата казали, че не могат да назначат никакви нови работници. "Бих искала да намеря сходна позиция, но в близко бъдеще това не е реалистично - много фирми съкращават персонала си, а и принципно търсенето на нови служители е спаднало много, особено в маркетинга", казва тя. Сега не става дума за избор, а за намирането на източник на доходи, обобщава Марина, която би се радвала на всяка нова възможност.

Нито един от събеседниците на DW не подкрепя войната на Русия против Украйна - всички те обмислят да напуснат Русия. Альона например смята първо да завърши следването си в Русия, след което да замине за Германия. И Александър признава, че не иска да остава завинаги в Москва, но засега му е трудно да говори за това.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички