Задълженията по кредитни карти на американците вече са по-големи от икономиката на Нидерландия


Задълженията по кредитни карти на американците вече са по-големи от икономиката на Нидерландия
Снимка: iStock

2590

Дългът по кредитни карти в САЩ нарасна до рекордните 1 трилион долара, провокирайки притеснения за финансовото състояние на американските граждани на фона на покачващите се лихвени проценти и броят на забавените плащания по задължения.

Сумата е толкова голяма, че се равнява с брутния вътрешен продукт на развита страна като Нидерландия. За сравнение, БВП на Нидерландия достига 991 млрд. долара през 2022 година, по данни на Световната банка. Нещо повече, ако размерът на дълга по кредитни карти в САЩ представляваше отделна икономика, то тя щеше да се нареди на 18-то място в света, попадайки между БВП на Саудитска Арабия (1.1 трилиона долара) и този на Нидерландия.

Общият баланс по кредитните карти и други револвиращи сметки в САЩ достига 1 трилион долара към 26 юли тази година, спрямо ниво от 998 млрд. долара през предходната седмица, става ясно от данните на Банката на Федералния резерв на Сейнт Луис, цитирани от Yahoo Finance.

Това е най-високата достигана стойност и ръст от 193.4 млрд. долара спрямо началото на тази година. Спрямо април 2021 година, сумата записва увеличение от 264 млрд. долара. За сравнение, към тази дата дългът е достигал 736 млрд. долара, което бе най-ниското ниво от началото на пандемията.

Увеличението на задлъжнялостта се случва на фона на лихвени проценти по кредитните карти, намиращи се близо до 40-годишни върхове и скок в броя на просрочията, особено сред по-младите кредитополучатели.

Това е тревожен сигнал на фона на програмата за замразяване на плащанията по федералните студентски заеми, която трябва да приключи тази есен, което може да постави милиони американци в позиция, предразполагаща да посегнат към още пари на заем.

„Потребителите скоро ще трябва да възобновят плащанията си по федерални студентски заеми“, казва президентът и главен изпълнителен директор на VantageScore Силвио Таварес пред Yahoo Finance. „Проблемът е, че ако не е трябвало да плащат заем в продължение на три години, много хора нямат тези пари в бюджета си.“

Американските банки седят върху нереализирани загуби от 620 млрд. долара

САЩ или Европа - къде животът е по-евтин?

Шест държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП, България е предпоследна

Нетният дълг на една от най-големите икономики в света премина 100% от БВП за първи път от 1961 година

Представиха глобален план за рециклиране на кредитни карти

31 милиардери имат по-високо лично състояние от парите в брой на финансовото министерство на САЩ

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички