Американските петролни гиганти продължават да печелят милиарди


Американските петролни гиганти продължават да печелят милиарди
Снимка: iStock

2807

Големите петролни компании приключват първото тримесечие с нови рекордни печалби, става ясно от публикуваните днес, 28 април финансови отчети на Chevron и Exxon в САЩ.

Exxon съобщава за удвояване на печалбата до 11,4 млрд. долара спрямо 5,8 млрд. долара през първото тримесечие на 2022 г. Резултатът отразява не само благоприятните условия на енергийните пазари за периода, но и дейностите по съкращаване на разходите, предприети в предходните години.

Заради войната в Украйна Exxon се отказа от дейността си в Русия, а в средата на октомври Москва отне дела ѝ в находището „Сахалин -1“. Въпреки това компанията е увеличила добива на петрол и газ с 300 000 барела на ден, а рафинерията ѝ в Бомонт (Тексас) работи на пълен капацитет, подкрепена от световното търсене. Невиждано: Петролен гигант печели по 6,3 милиона долара на час

През първото тримесечие Exxon е платила и 200 млн. долара допълнителни данъци в Европа, наложени заради свръхпечалбите от енергийната криза.

Компанията обяви още, че през 2022 г. е намалила емисиите си въглероден диоксид с 10%, а на метан с 50% спрямо нивата през 2016 г.

Печалбата за Chevron достига 6,7 млрд. долара спрямо 6,5 млрд. долара за първото тримесечие на 2023 г. Данните се оказаха изненада за пазарите, които очакваха печалбите да останат без промяна спрямо 2022 г. Компанията се оплаква от допълнителни данъци от 130 млн. долара, свързани с енергийната криза във Великобритания. Неблагоприятният валутен курс е свил печалбата с още 40 млн. долара.

Приходите от дейността на компанията възлизат на 50,8 млрд. долара.

През следващата седмица се чакат и данните от Shell и BP, като и там прогнозите са за отлични първи 3 месеца на годината. Първи ще бъде британският гигант – на 2 май, а два дни по-късно и Shell. В началото на април от компанията обявиха, че очакват ръст при производството на втечнен газ заради работата на терминалите в Австралия. Гигантът Shell разби всички рекорди: Отчете най-голямата печалба в историята си

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рекордни печалби за енергийните гиганти заради скъпите горива

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички