"Булгаргаз" очаква цената на газа да падне с още 15% от 1 юни


"Булгаргаз" очаква цената на газа да падне с още 15% от 1 юни
Снимка: iStock

2638

Към днешна дата цената за юни, която „Булгаргаз“ би внесъл в Комисията за енергийно и водно регулиране, е с близо 15% по-ниска. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на днешното открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление от 11 май за утвърждаване на цена за юни, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По думите ѝ от началото на май досега цената на борсовия индекс „месец напред“ в Европа е спаднала с 14%, като се очаква до края на месеца да се понижи още малко, предаде БТА.

КЕВР утвърди цена на природния газ за май от 77,55 лева/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

По думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ борсовият индекс „месец напред“, по който дружеството купува газ, е с 30% по-висок, отколкото „ден напред“, което е феномен. Анализите засега показват, че по-ниските ценови равнища се очаква да се запазят през летния период, но за зимните месеци във фючърсите ще има повишение. Златева обаче изтъкна, че колкото повече намалява борсовият индекс, спрямо който „Булгаргаз“ ценообразува, толкова повече се увеличава делът на допълнителните разходи. Тя уточни, че борсовият индекс се отнася към цената на доставка – в конкретния случай на втечнен природен газ на терминала в Ревитуса, но оттам се заплащат слотовете за регазификация, капацитет за съхранение, разходи за пренос. „Колкото е по-нисък борсовият индекс, толкова делът на тези допълнителни разходи нараства. Те са си постоянни разходи за нас за цялата година“, обясни Златева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че в газовото хранилище в Чирен нагнетеният природен газ е над 85%. „Убеден съм, че до началото на отоплителния сезон в Чирен ще има не по-малко от 95% газ. Мисля, че ще бъде направено всичко необходимо България да посрещне отоплителния сезон без страх от някакви неприятни изненади“, заяви той и отбеляза, че за първия търг за колективни доставки на природен газ, организиран от ЕК, доставките за България са изпълнени на 100%, но не е имало такива за „Булгаргаз“. Затова попита дали в месеците до края на 2023 г. са гарантирани нужните количества природен газ в страната.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" отговори, че до края на 2023 г. са осигурени всички количества природен газ за клиентите на обществения доставчик. В тези количества влизат и предвидените за нагнетяване в Чирен. "Булгаргаз" допълнително ще прецени спрямо нуждите дали да участва на търгове за 2024 г. на тази общоевропейска платформа. Дружеството е регистрирано там като купувач и продавач.

По отношение на скъпия природен газ, който беше нагнетен в Чирен, Деница Златева се надява да се постигне съгласие за компенсации. "Това неминуемо ще доведе и до още по-ниска цена на природния газ", коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Председателят на КЕВР Иван Иванов информира, че регулаторът ще излезе с решение по заявлението на обществения доставчик за утвърждаване на цена на природния газ за следващия месец на закрито заседание на 1 юни следобед.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Булгаргаз" предлага още по-ниска цена на газа за юни

"Булгаргаз" внесе цената на газа за май

 Златева каза ще поевтинее ли газът

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички