Цената на газа мина 2800 долара за 1000 куб. метра за пръв път от март


Цената на газа мина 2800 долара за 1000 куб. метра за пръв път от март
Снимка: iStock

3300

Природният газ в Европа стартира търговията в понеделник с поредно рязко поскъпване на фона на ограничените руски доставки и нарастващо търсене с оглед на постоянните горещи вълни в Европа. 

Новината идва в резултат на последното решение на „Газпром“ да спре доставките на газ през „Северен поток 1“ от 31 август до 2 септември с мотива – ремонт на единствения останал в експлоатация газопомпен агрегат, като властите в Киев определиха това решение като „изключително политическо“. Русия реши пак да спре "Северен поток 1", цената на газа скочи рекордно

Историческата суша, предизвикана от сухото лято, което доведе до топлинни рекорди в цяла Европа, спря енергийните доставки по река Рейн и в същото време ограничи производството на водноелектрическа и ядрена енергия.

Всичко това доведе до рязко поскъпване на синьото гориво в Европа в понеделник, като цената на газ на нидерландския хъб TTF скочи с над 10% към 272 евро за MWh преди да върне леко назад до около 265 евро/MWh. "Газпром" заплаши Европа с шокираща цена на газа през зимата

Това означава, че цената на газа в Европа се покачи над 2800 долара за 1000 куб. метра за първи път от началото на март, според данните на Лондонската фондова борса. 

Междувременно германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек обяви, че има вероятност руският президент Владимир Путин да ограничи допълнително доставките на руски газ за Европа и добави, че Берлин е подготвен и има добри шансове да издържи зимата без драстични икономически мерки. Путин: Газът може да намалее още, вината е на Европа

„Германия има добри шансове да премине през предстоящата зима, без да предприема драстични мерки, но въпреки това е изправена пред труден момент и трябва да се подготви Русия да затегне допълнително доставките на газ“, заяви министърът на икономиката пред германската телевизия ARD от Канада, където е на 3-дневна визита заедно с канцлера Олаф Шолц.

Коментарът идва и в контраст с неотдавнашното твърдение на Хабек, че Берлин трябва „да преглътне горчиво лекарство“, за да премине бързо към нов енергиен модел. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Русия готви пълно спиране на газа за Европа

Газова война: Русия вбеси Германия с ново орязване на газа

Русия пак опитва да саботира доставките на газ по "Северен поток 1"

"Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Кремъл: Русия е спряла газа на когото трябва

Руският газ не е евтин, зависимите от него страдат най-много

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички