Държавният регулатор утвърди поскъпване на природния газ през септември


Държавният регулатор утвърди поскъпване на природния газ през септември
Снимка: iStock/Guliver

3002

Природният газ ще поскъпне през септември с 6% след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно от съобщение на официалния сайт на регулатора.

КЕВР утвърди цена на природния газ за м. септември в размер на 63,35лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, пише в съобщението.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. септември. Те отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 31 август т.г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за м. септември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. септември два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. септември - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, пише в съобщението.

Утвърдената цена от 63,35 лв./MWh е с около 6 % по-висока от цената на природния газ през м. август, която беше в размер на 59,67 лв./MWh. Това се дължи на сериозното повишение на борсовия индекс „TTF - месец напред“, чиято стойност за м. септември е с 19% по-висока от стойността му за м.август, пише в съобщението.

Индексът, който е ценообразуващ елемент за формиране на регулираната цена на природния газ, през последните седмици достигна над 44 евро/MWh и независимо, че през последните дни на м. август той спадна, ценовите изменения пряко се отразиха върху утвърдената от КЕВР цена.

На проведеното открито заседание „Булгаргаз“ ЕАД увери, че дружеството е успяло да сведе до минимум увеличението на борсовия индекс и той влияе само частично върху регулираната цена за м. септември, пише в съобщението.

„Важен фактор за енергийната сигурност на Европа през зимния сезон са предприетите мерки за осигуряване на потреблението - газовите хранилища на континента са запълнени средно над 92%, а хранилището в Чирен – над 93 %“, заяви председателят на КЕВР доц.Иван Иванов, цитиран от пресцентъра на КЕВР.

Газът от септември може да е по-скъп от прогнозираната цена от "Булгаргаз"

Каква цена на природния газ предлага "Булгаргаз" за септември?

Ето какво установи КЕВР при сметките за парно на "Топлофикация София" за април

Каква ще е цената на природния газ през август?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички