ЕК предлага страните от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% до края на март


ЕК предлага страните от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% до края на март
Снимка: istock

2353

Европейската комисия предложи държавите членки на ЕС да намалят потреблението на газ с 15% през предстоящите месеци, както и да изготвят планове за извънредни ситуации преди зимата. Тя предупреди, че без дълбоки съкращения сега, страните може да се наложи да се борят за синьото гориво през зимата, ако Русия спре напълно доставките на природен газ. ЕК готви спешен план при пълно спиране на руския газ

Комисията предлага нов законодателен инструмент и Европейски план за намаляване на търсенето на газ, за да се понижи потреблението на газ в Европа с 15% до края на март. Всички потребители – публични администрации, домакинства, собственици на обществени сгради, доставчици на енергия и индустрията трябва да предприемат мерки за пестене на газ. EK също ще ускори работата по диверсификация на доставките, включително съвместно купуване на газ, за да се засили възможността на ЕС да снабдява с алтернативни доставки на газ.

Комисията предлага като доброволна цел за страните от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. спрямо средното им потребление за този период от 2016 до 2021 г.

Предложението на ЕК включва възможността Брюксел да направи това задължително при извънредна криза с газовите доставки и в случай, че ЕС обяви риск от сериозен недостиг на газ. Новият регламент ще позволи на Комисията да обяви, след консултация с държавите членки, "Общо предупреждение на Съюза" за сигурността на доставките и да наложи намаляване на търсенето на газ за държавите от ЕС. Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Предупреждението може да бъде задействано, "когато има значителен риск от сериозен недостиг на газ или възникне много високо търсене на газ, което да доведе до влошаване на газоснабдяването", се посочва в предложение на ЕК.

Държавите членки ще трябва да актуализират националните си планове за извънредни ситуации до края на септември, за да покажат как ще постигнат намаляването на потреблението на газ и да докладват напредъка на Комисията на всеки два месеца. От държавите членки, искащи солидарни доставки на газ, ще трябва да докажат предприетите мерки за намаляване вътрешното търсене.

Целта е "да се защитят доставките за домакинствата и основните потребители като болниците", както и индустрии с решаващо значение за трансграничните вериги на доставки.

Европа се надпреварва да запълни газохранилищата си преди зимата и да изгради буфер, в случай че Москва допълнително ограничи доставките в отговор на европейската подкрепа за Украйна. Дузина страни от ЕС вече са с намалени доставки от Русия и висши представители на ЕС посочиха, че е възможно пълно спиране на руския газ, напомня Reuters. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

"Нуждата за ограничаване на газовото потребление е голяма. Русия ни изнудва. Русия използва енергията като оръжие. И следователно във всеки случай, независимо дали става дума за частично голямо спиране, или пълно спиране на руския газ, Европа трябва да бъде готова", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата

Планът очертава държавите членки да преминат към възобновяема енергия или въглища, нефт или ядрена енергия, ако е нужно, и предлага да ограничат отоплението и охлаждането в обществени сгради.

В тази връзка ЕК разхлаби правилата за държавна помощ за компаниите за възобновяема енергия и също така посочи, че компаниите, засегнати от санкциите срещу Русия, ще получат 500 000 евро държавна помощ спрямо по-рано договорените 400 000 евро.

Дипломатите от страните от ЕС ще обсъдят предложението на Комисията този в петък, 22 юли, като след това държавите членки ще трябва да решат за предложените мерки на извънредна среща на енергийните министри следващия вторник, на 26 юли. За да бъдат одобрени, националните власти ще трябва да обмислят предоставянето на правомощията си върху енергийната политика на властите на единния блок в Брюксел.

Планът вече срещна съпротивата на някои държави, които смятат, че плановете им за извънредни ситуации не се нуждаят от подкрепа от ЕС. Сред страните, противопоставили се на задължителните цели в ЕС, е Полша, напълнила газовото си хранилище до 98% от капацитета, след като Русия спря доставките на газ през април. Съхранението на газ при други обаче е по-малко – в Унгария например, е 47%, а в България и Хърватия – съответно 41% и 43%.

Брюксел работи за осигуряване на неруски внос на газ, за да компенсира по-нататъшни съкращения на доставките от Русия, която през 2021 г. осигуряваше 40% от газа за ЕС, но ги намали за редица европейски държави. "Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Пожар в терминал за втечнен газ застрашава доставките за ЕС

Кремъл: Русия е спряла газа на когото трябва

Русия ще спре газа на още една страна

Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички