Европа отчете рекордно свиване на потреблението на газ за 2022 г. - цели 13%


Европа отчете рекордно свиване на потреблението на газ за 2022 г. - цели 13%
Снимка: iStock

3109

Потреблението на газ в Европа намалява с рекордните 13% през 2022 г., сочи анализът на Международната агенция за енергетика за развитието на газовия пазар. Това е много сериозното свиване на фона на световните тенденции – потреблението намалява с 1,6%.

Ограниченото потребление не е изненада предвид високите цени на природния газ заради войната в Украйна и предприетите действия за намаление на потреблението и повишаването на енергийната ефективност (като масовото инсталиране на термопомпи в европейските домакинства). Високите температури през зимата също повлияха на спада в потреблението на синьото гориво – в края на годината потреблението е с 25% по-ниско на годишна база.

В Азия търсенето на газ намалява с 2% заради високата цена на втечнения газ, и заради ограниченията в Китай, свързани с COVID пандемията.

Според първоначалните данни обаче в Северна Америка вече са преодолени всички загуби от 2020 г. и потреблението нараства с 4,4%. В САЩ ръстът е от 5,4%. В Канада е още по-съществен – със 7,8%.

Търгуваните обеми с LNG нарастват с 6% през 2022 г. и пазарът вече се изчислява на 450 млрд. долара, сочат данните на агенцията. Ръстът на продадените количества е по-бавен от този през 2021 г., което е резултат от високите енергийни цени и забавяне на икономическата активност. Високите цени обаче удвояват приходите от изтъргуваните количества.

Броят танкери, превозващи втечнен газ, е рекорден – 165, или 130% ръст спрямо 2021 г.

Европа е в основата на ръста на втечнения газ – заради спрените доставки на руския газ доставките са с 63% повече (над 66 млрд. куб. метра) през 2022 г., посочват още от МАЕ. Основен доставчик (+43 млрд. куб. метра) е САЩ, но европейските страни могат да разчитат на широк кръг от доставчици – Катар, Египет, Норвегия, Ангола, както и Русия (около 2 млрд. куб. метра).

Китай – голямото неизвестно

От МАЕ отбелязват стабилизиране на пазарите и спад на цената на газа в последните месеци. Много вероятно е обаче през 2023 г. тенденцията отново да се обърне заради подновеното търсене в Азия и по-специално Китай, където прогнозата е за 10% ръст на потреблението през 2023 г. „Ако цените се задържат ниски, потреблението на газ в Китай може да се увеличи с 35%“, прогнозират от МАЕ. 

От агенцията посочват, че прогнозите за тази година са трудни, тъй като зависят до голяма степен как ще се завърне Китай на газовите пазари и какво ще се случи с доставките на руския природен газ Тази страна е най-големият купувач на евтиния руски нефт

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Енергийна криза: Мираж ли остават целите на ЕС да ползва по-малко енергия?

Спечели ли Европа енергийната война срещу Русия?

Руският газ ще се върне в Европа, страните ще забравят и простят. Дали?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички