Климатичните промени ще направят бирата в Европа по-скъпа и ще влошат вкуса ѝ


Климатичните промени ще направят бирата в Европа по-скъпа и ще влошат вкуса ѝ
Снимка: iStock

2569

Климатичните проблеми вече променят вкуса и качеството на бирата, предупреждават учени. Количеството и качеството на хмела, ключова съставка в повечето бири, се влияе от глобалното затопляне, сочи проучване. В резултат на това бирата може да стане по-скъпа и производителите ще трябва да адаптират методите си за варене, пише The Guardian.

Изследователите прогнозират, че добивите на хмел в европейските региони на отглеждане ще намалеят с 4-18% до 2050 г., ако фермерите не се адаптират към по-горещо и сухо време, докато съдържанието на алфа киселини в хмела, което придава на бирата отличителния ѝ вкус и мирис, ще спадне с 20-31%.

„Пиещите бира определено ще усетят изменението на климата, било то в цената, или в качеството. Според нашите данни това изглежда неизбежно“, отбелязва Мирослав Трънка, учен от Института за изследване на глобалните промени към Чешката академия на науките и съавтор на изследването, публикувано в сп. Nature Communications.

Бирата, третата най-популярна напитка в света след водата и чая, се прави чрез ферментация на малцови зърна като ечемик с мая. Обикновено се ароматизира с хмел, отглеждан предимно в средните ширини, чувствителен към промените в светлината, топлината и влажността.

Източник: iStock

През последните години търсенето на висококачествен хмел се увеличи от бума на занаятчийските бири с по-силен вкус. Но емисиите на загряващите планетата газове излагат производството на риск, установи проучването.

Изследователите сравняват средния годишен добив на ароматен хмел през периодите 1971-1994 г. и 1995-2018 г. и откриват „значителен спад на производството“ от 0,13-0,27 тона на хектар. Целе в Словения, има най-голям спад в средния годишен добив на хмел, с 19,4%.

В Германия, вторият по големина производител на хмел в света, средните добиви на хмел са спаднали с 19,1% в Спалт, 13,7% в Халертау и 9,5% в Тетнанг, установи проучването.

Производството на бира в Централна Европа датира от хиляди години и е крайъгълен камък на културата. Хората в Чехия пият повече бира, отколкото където и да е другаде по света, според доклад на японския производител на бира Kirin. В Германия, където производството на бира е регулирано от 500 г. от „закон за чистотата“, Октоберфест посреща 6 млн. пиещи бира от цял свят всяка година.

ОЩЕ: 25 любопитни факта за Октоберфест, след които ще ви се допие бира

Източник: iStock

„Вкусът на бирата не зависи само от хмела, но той обяснява част от популярността на напитката. В кръчмите в Европа най-честият дебат, с изключение на времето и политиката, е за... бирата“, отбелязва Трънка.

Но времето и политиката променят вкуса на бирите. Световните лидери обещаха да се опитат да спрат затоплянето на планетата с над 1,5°C над прединдустриалните нива до края на века, но произвеждат твърде много парникови газове, за да постигнат тази цел.

Проучването установи, че съдържанието на алфа киселина в хмела, придаващо на бирата отличителния ѝ аромат, е спаднало във всички региони.

Тъй като температурите се покачват и валежите намаляват, някои производители на хмел преместиха градините по-високо, поставиха ги в долини с повече вода и промениха разстоянието между редовете с култури.

Източник: iStock

По думите на Андреас Ауернхамер, производител на хмел в Спалт в Южна Германия валежите в полетата му са се променили малко, но сега „дъждът не идва в подходящия момент“. Той е изградил напоителна система за подхранване на хмела в критични периоди. „Ще имаме големи проблеми, ако не можем да ги напоим“, споделя производителят.

Изследователите са моделирали ефекта от бъдещото затопляне върху културите, използвайки сценарий за емисии, подобен на настоящите политики. Те установиха, че до 2050 г. добивите от хмел ще намалеят с 4,1-18,4% спрямо средните стойности от 1989-2018 г., ако не бъдат предприети мерки за адаптиране. Прогнозираният спад ще се дължи главно на по-горещото време и по-честите и тежки засушавания.

ОЩЕ: Популярна марка бира вдига цените заради по-високите разходи

„Производителите на хмел ще трябва да изминат допълнителната миля, за да се уверят, че ще получат същото качество като днес, което вероятно ще означава нужда от по-големи инвестиции, за да се запази сегашното ниво на продукта“, смята Трънка.

Според Ауернхамер климатичната заплаха за хмела е важна и добави, че не е най-големият фактор за цената на бирата. Високите разходи за енергия, предизвикани от скока на цената на изкопаемия газ след войната в Украйна, изиграха по-голяма роля за пивоварите. „Хмелът в една бира не струва толкова, колкото капачката на бутилката“, заяви той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Малко над 1% от бирата в ЕС идва от България

Оставаме без бира и месо заради високите цени на газа

Колко пъти седмично българинът пие бира?

Потребителски бойкот провокира събитие, невиждано от две десетилетия, на пазара на бира в САЩ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички