Мобилните мрежи в Европа - застрашени от спиране заради недостига на ток през зимата


Мобилните мрежи в Европа - застрашени от спиране заради недостига на ток през зимата
Снимка: iStock/Guliver

6723

Досега изглеждаше немислимо, но тази зима цяла Европа може да остане без мобилни телефони, ако прекъсвания на електрозахранването или определяне на енергийни квоти извадят от строя части от мобилните мрежи, пише Reuters.

Решението на Русия да спре газовите доставки по ключовия за Европа газопровод "Северен поток" след войната в Украйна, увеличи вероятността от недостиг на електроенергия. Във Франция ситуацията се влошава от спирането за ремонт на няколко атомни електроцентрали. Газовата криза: Кой страда най-много от спирането на "Северен поток 1"?

Представители на телекомуникационния сектор се опасяват, че евентуална тежка зима ще постави европейската телекомуникационна инфраструктура на изпитание и ще принуди компаниите и правителствата да се опитат да смекчат въздействието. Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата

"Към момента в много европейски страни няма достатъчно резервни системи, за да се справят с масови прекъсвания на електрозахранването, което повишава риска за прекъсвания на мобилните телефони", споделят за Reuters четирима ръководители на телекомуникационни компании.

Страните от ЕС, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат, дори ако прекъсвания на електрозахранването изтощят резервните батерии, инсталирани на хилядите клетъчни антени, разпръснати из територията им. В Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях имат резервни батерии, които издържат около 30 минути. Как да намалим сметката за ток и кои уреди консумират най-много?

Франция

Според запознати източници във Франция планът, предложен от електроразпределителната компания Enedis, предвижда потенциални прекъсвания на електрозахранването до 2 часа в най-лошия случай. Общото спиране на тока се очаква да засегне само части от страната на ротационен принцип и не важи за основни услуги като болници, полиция и правителство.

Френското правителство, телекомуникационните оператори и Enedis, звено на държавната компания EDF, са обсъдили въпроса още през лятото, посочват от правителството и източниците. Френската федерация на телекомуникациите (FFT), лобистка група, представляваща Orange, Bouygues Telecom и SFR на Altice, насочва вниманието към Enedis за това, че не може да гарантира, че антените ще бъдат защитени от прекъсвания на захранването.

От Enedis са отказали да коментират разговорите с правителството по въпроса. Компанията обаче посочва, че всички редовни клиенти са третирани равнопоставено при аварийни прекъсвания на електрозахранването. Оттам допълват, че са успели да изолират участъци от мрежата, за да снабдят клиентите с предимство, като болници, ключови промишлени инсталации и военните, и че зависи от местните власти да добавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори в списъка с приоритетни клиенти.

"Може би ще подобрим знанията си по въпроса до тази зима, но не е лесно да се изолира мобилна антена (от останалата част от мрежата)", споделя служител на френското финансово министерство, запознат с разговорите. Говорител на министерството е отказал да коментира преговорите.

Швеция, Германия и Италия

Отново според източници телекомите в Швеция и Германия също са изразили опасения за потенциален недостиг на електричество пред своите правителства.

Шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с телеком оператори и други правителствени агенции, за да намери решения, включително и обсъждане на план за действие, ако се стигне до квоти за електричеството.

По думите на говорител на PTS регулаторът финансира купуването на преносими станции за гориво и мобилни базови станции, които се свързват с мобилните телефони, за да се справят с по-продължителни прекъсвания на захранването.

Италианското телекомуникационно лоби е заявило за Reuters, че иска мобилната мрежа да бъде изключена от прекъсвания на електрозахранването или ограничения за пестене на енергия и ще повдигне въпроса пред новото правителство на Италия. По думите на Масимо Сарми, ръководител на телекомуникационното лоби, внезапните прекъсвания на електрозахранването увеличават вероятността от повреда на електронните компоненти.

Трафик

Източници споделят, че производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson работят с мобилните оператори, за да смекчат въздействието на недостига на електроенергия. И двете компании са отказали коментар.

По думите на четиримата ръководители на телекоми европейските телекомуникационни оператори трябва да прегледат внимателно мрежите си, за да намалят излишното потребление на енергия и да модернизират оборудването си чрез по-енергийно ефективен радио дизайн.

Източници твърдят, че за да пестят енергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на потока на трафика, поставят кулите в спящ режим, когато не се използват, и изключват различни честотни ленти. Телекомите работят и с националните правителства, за да проверят дали има планове за поддържане на критични услуги. Как да плащаме по-малко за ток: няколко полезни съвета

Според говорител на Deutsche Telekom в Германия има 33 000 кули на компанията и системите ѝ за аварийно захранване могат да поддържат само малък брой от тях едновременно. Deutsche Telekom ще използва мобилни системи за аварийно захранване, които са главно на дизелово гориво в случай на продължителни прекъсвания на захранването.

Според президента на FFT Лиза Белуло Франция има около 62 000 мобилни кули и индустрията няма да може да оборудва всички антени с нови батерии.

Свикнали с непрекъснато електрозахранване от десетилетия, европейските страни нямат генератори, които да поддържат захранване за по-дълго време. "Може би сме малко разглезени в големи части от Европа, където електричеството е доста стабилно и добро. Инвестициите в областта на съхранението на енергия може би са по-малко, отколкото в някои други страни", посочва изпълнителен директор на телекомуникационна компания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Задава ли се режим на тока и парното у нас?

Великобритания се отказва от 2G и 3G мрежите до 2033 г.

ЕК иска удължаване с 10 години на забраната за такса роуминг

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички