Парламентът прие еднакви компенсации за бизнеса заради скъпия ток и свали тавана


Парламентът прие еднакви компенсации за бизнеса заради скъпия ток и свали тавана
Снимка: iStock

7845

Бизнесът ще получава компенсиране за цени над 200 лв./MWh вместо досегашните 250 лв. Компенсациите са за всички небитови потребители, присъединени към мрежите на ниско, средно и високо напрежение Това приеха депутатите с проект на решение за възлагане на МС да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, информира БТА. Бизнесът ще има нов таван на компенсациите за тока през 2023 г.

Депутатите гласуваха редакция в свое решение от началото на ноември, с което възложиха на МС да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Предложението беше внесено от депутата от БСП Драгомир Стойнев и беше прието със 164 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържал се". Отпадна текст на Владислав Панев от "Демократична България" за условията за получаване на компенсации, защото според вносителя те са "кумулативни" и са "непостижими".

"Приехме редакция, с която няма да има допълнителни изисквания към консуматорите, които са присъединени към мрежа високо напрежение, за да получат компенсацията от 200 лв.", обясни председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ. 

По думите му в първоначално приетото предложение са приети редица критерии на Владислав Панев, в последствие станало ясно, че кумулативно нито едно голямо предприятие не може да изпълни. "Сега отпаднаха тези критерии. Всички потребители на свободния пазар ще получат компенсация на цените на електроенергия над 200 лв.", посочи той. 

Владислав Панев от "Демократична България" определи прага от 200 лв./MWh като непосилна тежест върху българската държавна енергетика. "Въвеждайки таван от 200 лв., това означава рязко намаляване на стимулите за инвестиции в енергийна ефективност, във ВЕИ технологии", коментира Панев.

Според Асен Василев от "Продължаваме промяната" няма да има приходи за такава компенсация. По думите му програмата за компенсации ще бъде приета без гарантиран приход във Фонда за енергийна сигурност.

Делян Добрев от ГЕРБ подчерта, че такава опасност няма. "Към момента има точно толкова източници за компенсиране, колкото имаше лятото, когато приехме за първи път тази програма за компенсации", заяви Добрев. Бизнесът иска двойно повече пари от всички производители на ток

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

300 000 души ще получат помощи за отопление следващата зима

Удължават компенсациите за скъпия ток до края на годината

Приеха още 500 млн. лв. енергийна помощ за бизнеса

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички